Várkapitány Pincészet

varkapitany logo

Haj, pedig bor nélkül
Mi a nagy világ?
Egy kör, mely bánatnak
Szük, örömnek tág.”

(Cseresnyés Sándor:
Vörösmartynkhoz a somlói ebéden)

A „Nagy-Somlói” borvidékért nagyjaink végtelen sora rajongott. Királyaink és királynőink tartották számon a területet, író-és költőóriásaink verselték meg vagy szőtték történeteikbe a táj borait, alakjait és magát a Várat. Mátyás király is szerette a Somlót, seregét a somlói borral tüzesítette a német ellen. Mária Terézia a „nászéjszakák borát” rendelte innen és tudva levő, hogy tizenhat gyermeknek adott életet. A reformkor és a romantika nagyjai, például Széchenyi, Vörösmarty, Mikszáth is szívesen látott vendégek voltak a szőlősgazdáknál.


A Várkapitány Pincészet a somlói hegy északi oldalán, a Somlói Vár tövében, Dobán található. Itt 1994 óta foglalkozunk szőlőtermesztéssel és borkészítéssel. A kezdetben néhány hektáros birtok mára 16 hektárosra növekedett, kézműves borászatunk pedig különleges adománnyal bír.

Boraink testesek, tüzesek, jól érződik rajtuk a Somló vulkanikus talajának köszönhető minerális, tűzkőhöz hasonlítható íz és illat. Hordóban erjesztünk és legalább egy évig hordóban is érleljük őket, a tradicionális somlai fajták (Juhfark, Furmint, Hárslevelű, Olaszrizling) mellett világfajtákból (Tramini, Sárgamuskotály) is készülnek. A borvidék más boraihoz képest különlegessége és egyedisége a gyógyító erejében is rejlik.

A borok kedvező élettani hatására a modern orvostudomány is figyel, hiszen a borral készült gyógyszerreceptek, illetve a gyógyborok nemcsak az ókorban, hanem később az egész középkoron át sokáig (különösen a 16-18.században) nélkülözhetetlenek voltak a gyógyításban. Cseresznyés Sándor, Veszprém megye első tiszti főorvosa 1848-ban a következőket jegyezte le a somlói borokról: „ A sorvasztó betegségben, puffadt, petyhüdt, sápadt, nyálkás, silányságokban, gesztes állapotban, rothasztó, ideg, gyomorlázakban stb. a somlói bor belső, külsőképpen, bámulatos jótékonyságú szerűl használtatik…” Erejükben a nagy öregek ma is hisznek.

A mi boraink különleges gyógyereje az ősi hitvilágunkon alapszik és a földben rejlik. Központi pincénk a többszázéves Turul pince egyedülálló rezgéssel bír, amit átvesznek a benne két-három hónapon át tárolt boraink és a rá épülő vendégház is. A bor fogyasztása után energiatestünk feltöltődik, erőnk visszatér.

Boraink fogyasztását napi rendszereséggel ajánljuk.

Birtokközpontunk Makovecz Imre (Ybl-díj, Kossuth-díj, Steindl Imre- díj…) tervei alapján készül, szállással és különböző programokkal várja szeretettel késő ősztől vendégeit.

Borkóstolásra már most is lehetőség van Somlószőlősön, az Attila pincénkben, bejelentkezés alapján.

Borászatunkról és a bórkóstolásról bővebb információt a www.varkapitanypinceszet.hu honlapon lehet találni.

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945