Spigelberg Borpince – Spigelberg István
A Vinum Somlaicum Bortársulás tagja

somlaicum logoHa az ember megkóstol egy pohár somlait nem a búskomorság lesz úrrá rajta, s a magányosság sem járja át lelkét, csupán az idő áll meg, mert a somlói bor marasztaló. Egy-egy borkóstolás talán életreszóló élményt ad, ha egy pohár keserűmandulaízű olaszrizling, vagy egy kemény karakterű furmint, egy színes ízvilágú cuvée vagy akár az annyira kedvelt, különleges fürtjéről elnevezett juhfark bor mellé a nagyanyáink padlásillatára emlékeztető sonka, szalonna, hagymás zsíroskenyér is az asztalra kerül. Ezek azok az érzések, pillanatok melyeket talán nem is él át az ember rohanó élete során.
Ha a 8-as főúton haladunk, a somlójenei oldal legfelső részén, a délnyugati oldalon a Szent Ilona kápolna és a Séd forrás között a Szent Ilona dűlőben meglátjuk a Spiegelberg Borpincét. A közel 2 hektár nagyságú területen, ahol 5 pince található csak saját termesztésű, hagyományos fajtákat dolgoz fel, és fahordós érlelés után tölt palackba. Az 1823 és 1827-ben épült hangulatos borospincékben az idelátogatók éppúgy ízlelgethetik a gyümölcsös friss borokat, mint az érett, nemes óborokat.

A hangulatot fokozza az alkalmanként fellépő Fonó népi zenekar játéka.
A Spiegelberg Borpince a jövőben csak koncentrált, nagy értékű borokat kíván előállítani. Csak saját termesztésű hagyományos szőlőfajtákat - olaszrizling, juhfark és furmint - dolgoz fel, és fahordós érlelés után tölt palackba. Az új telepítésű, ötéves juhfark már palackban kóstolható, ez a 2004-es évjárat bora. A furmint a jövő évben fordul termőre.
Somlói Olaszrizling 2002'
Kifogástalan egyensúlyú bor, amelyben a savak érdekes szinergizmusban vannak a minerális eredetű fanyarsággal. Barátságosan férfias bor. Több illat és sok íz réteg fedezhető fel, ha kellő ideig levegőztetjük, azaz a bor valóban komplex. Potenciájának öt év a minimuma.

Somlói Juhfark 2003'
E fajtának a legszebb egyedei is rusztikusak és egydimenziós borok. Ha olyan szépen van elkészítve, mint ez, akkor is komplexitást igen nehéz felfedezni benne. Ha enyhén oxidatív iskolázásban részesült szép terroir jelleget kap, feltéve, hogy a vidék borkészítési hagyománya a terroirba sorolható. (Ugyanaz az oxidáció, ami itt előnyös, az olaszrizlingben már sok volna.) Tessék levegőztetni, és sohase fogyasszuk 14 fok alatti hőmérsékleten.

Nyitva tartás: egész évben, leginkább bejelentkezés alapján, de az arra tévedőt is körbevezetik, ha idejük engedi.
Kóstoló: max. 60 főig
Szálláslehetoség: Appartman 3+1 fő
Rendezvényeken való részvétel:
Első Magyarországi Borfalu -Budapest www.borfalu.hu
Intervino Borászati Szakkiállítás -Budapest www.intervino.hu
Halászléfőzőverseny -Somló www.somlohegy.hu

Elérhetőség:
Spiegelberg Borpince Somló
Honlap: www.spiegelberg.hu
E -mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Stephan Karl Spiegelberg
D -85757 Karlsfeld Auwaldstrasse 19.
Mobil : +49/172-836 46 16
Tel/Fax: +49/8131-997 029
Levelezési cím: Spiegelberg István Károly
H -8483 Kisszőlős, Petőfi utca 11.

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945