Bogdán Birtok

bogdan logo 200pxA Bogdán Birtok dinamikusan fejlődő vállalkozás, amely 16 hektáros szőlőbirtokával a Somló-hegy egyik legnagyobb termelője. A hagyományok tiszteletben tartása mellett a korszerű, gépesített szőlőművelés és feldolgozás, valamint a fahordós érlelés teszi lehetővé a minőségi, zamatos borok előállítását.

A 8. sz. főútról könnyen megközelíthető birtokunk a Somló hegy délnyugati oldalán helyezkedik el. Hozzánk látogató vendégeinket a Pince, a környék, a Somló és a borok szakszerű bemutatása mellett borkóstolóval, bőséges grilllakomával, igény szerint egész napos, kirándulással egybekötött programmal várjuk.
Pincénkben, mely vendégfogadásra télen, nyáron egyaránt alkalmas, családi, munkahelyi és egyéb rendezvények, jó hangulatú összejövetelek lebonyolítását is vállaljuk. Mindezek mellett saját, palackozott borainkat névre, egyedi alkalomra cimkézzük, gravírozzuk, díszcsomagoljuk.

A kizárólag fehér borszőlőt termő Somlói hegyodal hagyományos fajtái közül pincénkben megtalálható az országszerte tradícionális Olaszrizling, a kissé fanyar Furmint, a fűszeresebb Tramini és a mézillatú Hárslevelű. A fent említett fajták mellett külön említést érdemel családi birtokunk "zászlós bora" a Juhfark. Ez a Somlón őshonos szőlőfajta kiugróan magas sav- és extrakttartalma ellenére harmonikus, karakteres, különleges minőségű bort ad. A krónikák szerint nem csak gyógyító ereje miatt fogyasztották, hittek a fiúgyermek születését elősegítő hatásában is. Ezzel érdemelte ki a somlói a "Nászéjszakák Bora" elnevezést.

A harmadik évezred hatalmas fejlődésre ösztönözte családi birtokunkat! 2002-ben zárult pincebővítésünk első üteme, mely során a vendégfogadás terén 40 fős teremmel, külön 20 fős exluzív kóstoló helyiséggel, 60 fős varázslatos panorámájú terasszal bővültünk. Azóta újabb 1200 hektóliter bor tárolására, külön palackozóüzem és tárolóhelység, valamint a korszerű szőlőfeldolgozásra, irányított erjesztésre nyílik lehetőségünk.

2003-ban különleges minőségű borok előállításába kezdtünk!
A Somló hegyen először, egyedülálló próbálkozásunk nem várt sikereket produkált, régi vágyunk teljesült a Somlói Juhfark Jégbor elkészítésével! Itt azonban nem álltunk meg, és 2004-ben leszüretelhettük az ugyancsak egyedülálló késői szüretelésű Somlói Juhfarkot, valamint a Juhfark Aszút! A jelenleg még csak néhány liter különleges minőségű bor nagy népszerűségnek örvend, és méltán családi birtokunk büszkeségei!

Reméljük, sikerült felkeltenünk érdeklődésüket, előzetes megbeszélés alapján várjuk a mielőbbi találkozást!

Bogdán Birtok

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Telefon: 06 30 682 13 85

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945