Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta Növényvédelmi Kft, Dow AgroSciences Hungary Kft, BASF Hungária Kft, DuPont Magyarország Kft támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

(2012. 05. 30.)

A szőlő virágzásának kezdetén fontos tudni, hogy a fürtkezdemények védelmét ebben az időszakban kell megalapozni. A lombozat kórokozók elleni védelmére az első kezelések alkalmával elegendő volt megelőző céllal a kontakt hatóanyagok használata. A csapadékos időjárás gyors hajtásnövekedést eredményez, a lombozat zárul, ezért a levelek, a növényi szövetek felszínén ható készítmények a legtökéletesebb kijuttatási technika mellett sem tudnak maximális védelmet biztosítani a gombák ellen. Amellett, hogy a szerekkel nem tudunk teljes fedettséget elérni, a szőlőt fertőző gombák nagy része a növényi szövetekbe hatolva élősködik és fejlődik tovább. A szőlő lisztharmat külső élősködő, de a gomba fonalai a növény szöveteibe hatolva jutnak táplálékhoz. A szőlő peronoszpóra spórái a légzőnyílásokon keresztül jutnak be és a levél szöveteiben fertőznek. Ezért a biztos hatás érdekében a lombozatban, a fürtökben felszívódó, a szövetek között áramló szereket ajánlott használni, amelyek esetenként védőpajzsként működnek a kórokozók ellen. A felszívódó hatóanyagok megfelelő időben a fertőzés előtt, vagy a fertőzések pillanatában kijuttatva önmagukban alkalmasak a gomba visszaszorítására. Ha a gombatelepek a levelek fonákán, vagy színén kifejlődtek, akkor kombinált, azaz felszívódó és kontakt hatóanyagra van szükség.

Az előrejelző készülékek a szőlő lisztharmat gyenge fertőzési nyomását és a szőlő peronoszpóra első tüneteinek megjelenését valószínűsítik a borvidéken. Ha a virágzás elhúzódik, akkor nehezebb a fürtkezdeményeket jól megvédeni a kórokozók ellen, ezért a felszívódó készítmények alkalmazását érdemes elkezdeni.

A szőlő virágzása során fokozott tápanyag igényű. A virágzás idején ajánlatos a bór tartalmú lombtrágyák használata, amely többek között a termés kötődését segíti. A virágzást követően, amikor a hajtások intenzíven növekednek vas pótlására lehet szükség 1-2 alkalommal. A tápanyagok a növényvédő szerekkel együtt is kijuttathatók, de érdemes keverési próbát végezni.

A javasolt növényvédő szerek:

  1. Syngenta:

szőlő lisztharmat: Thiovit Jet (III), vagy Topas 100 EC (III);

szőlő peronoszpóra: Ridomil Gold MZ 68 WG (III), vagy Quadris (III) vagy Quadris Max (I.) (Quadris és Quadris Max peronoszpóra és szürkerothadás ellen)

tarka szőlőmoly: Karate Zeon 5 CS (III), vagy Affirm (II)

  1. Dow Agrosciences:

szőlő lisztharmat: Karathane Star (II), vagy Rally Q SC (II), vagy Systhane Duplo (II);

szőlő peronoszpóra: Dithane M45 (III), vagy Dithane DG NeoTec (III);

tarka szőlőmoly: Runner 2 F (III), Reldan 40 EC (II) vagy Laser (II)

  1. DuPont:

szőlő lisztharmat: Talendo (II)

szőlő peronoszpóra: Curzate F (I) (peronoszpóra és szürkerothadás ellen) vagy Tanos (II)

tarka szőlőmoly: Avaunt 150 EC (II)

  1. Basf:

szőlő lisztharmat: Vivando (II), vagy Collis SC(I) (lisztharmat és szürkerothadás ellen),

szőlő peronoszpóra: Acrobat MZ WG (II) vagy Enervin (III)

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945