Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta Növényvédelmi Kft, Dow AgroSciences Hungary Kft, BASF Hungária Kft, DuPont Magyarország Kft támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

2011.07.13.

A borvidék időjárásának sajátosságai a nyári hónapokban napról napra megfigyelhetők a Somlón és a Ság-hegyen.

A levegő napi páratartalma tág határok közt mozog. (25-95%) Gyakori a hajnali harmatképződés a száraz, nappali kánikula mellett. A nappali hőmérséklet az elmúlt napokban elérte a 37 C°-ot.

A szőlőfürtök záródása korán következett be. A kisebb-nagyobb nyár eleji zivatarok esőzések után az időjárás szárazra fordult. A csapadékhiány következményeként a tömött fürtű fajtákon a bogyók töppedése látható. Az egészséges tőkéken csak a bogyókon tűnik fel a szárazság hatása, ahol nem ritkán, már láthatóvá váltak a napégés besüppedő foltjai. Azokon a tőkéken, amelyek vírussal, fitoplazmával, vagy a fás részben élő gombákkal fertőződtek, bennük a tápanyag és vízforgalom nem teljes. Rajtuk a szárazság, majd a fertőzések nyomai korábban jelentkeznek. Vagy a lombozatuk feltűnően sárgul, vagy a levelek színeződnek, nekrotizálódnak, leszáradnak. A fürtjeik madárkásak, ritkák, apró bogyójúak. A bogyók felületén rendellenes foltok jelennek meg. A beteg tőkéken kívül, elváltozás kezdődik a csapadékhiányos időszakban az amúgy egészséges töveken is, ha azok tápanyag ellátottsága gyenge, vagy a talaj szerkezete, tulajdonságai nem kedvezőek. A száraz nyári hónapokban a leggyakrabban megjelenő tápanyag hiánytünet a vashiány tünete, de nem ritka a magnézium hiánya sem, amely fürtkocsány bénulást okozhat. A bénulás, vagy elhalás a bórhiány miatt is bekövetkezhet. A hiánytünetek megjelenése a talaj típusától, azaz a felvehető tápanyag mennyiségétől, a tőkék egészségi állapotától és a csapadékhiány mértékétől függenek.

A tápanyaghiány tünetei mellett a szőlő lisztharmat és a szürkepenészes rothadás látható a fürtökön. A nappali magas hőmérséklet gátolja a szőlő lisztharmat terjedését. A reggeli pára ugyan kedvez a kórokozónak, de a harmat megakadályozza a telepek fejlődését.

A szürkepenészes rothadás fel-feltűnik a leváló bogyókon, de csak apró, egyenlőre jelentéktelen gócokat képez. A gyenge fertőzöttség ellenére fel kell készülni a tartós védelem bevetésére, a várható bogyórepedések előtt.

A tarka szőlőmoly rajzó egyedszáma csökkenő, de a tojásrakás még zajlik. Rövid hatásidejű szerekkel érdemes ellenük védekezni.

Ezen a héten javasolt készítmények a szőlő növényvédelmére: (a magas nappali hőmérséklet miatt a perzselő kéntartalmú gombaölő szereket csak kora reggel vagy késő este használjuk!)
Syngenta:
Peronoszpóra ellen: Ridomil Gold MZ
Lisztharmat ellen: Thiovit Jet
Tarka szőlőmoly ellen: Karate Zeon 5 CS vagy Affirm

Dow AgroSciences:
Lisztharmat ellen: Karathane Star, vagy Systhane Duplo, vagy Rally Q
Peronoszpóra ellen: Dithane M45; vagy Dithane DG NeoTec
Tarka szőlőmoly ellen: Laser (biológiai növényvédelemben is használható!), vagy Runner 2 F

DuPont:
Lisztharmat ellen: kén
Peronoszpóra ellen: Curzate R
Tarka szőlőmoly ellen: Avaunt 150 EC, vagy Coragen 20 SC

BASF:
Lisztharmat: Vivando
Peronoszpóra ellen: réz
Tarka szőlőmoly ellen: Cascade 5 EC

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945