Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta Növényvédelmi Kft, Dow AgroSciences Hungary Kft, BASF Hungária Kft, DuPont Magyarország Kft támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

2011.07.06.

Az elmúlt 1-2 hétben az időjárás, valamint a szőlők állapota a lisztharmat felszaporodásának kedvezett. A Somlón és a Ság-hegyen közepes fertőzési nyomás alakult ki. Minden készülék lisztharmat elleni védekezést javasol! Ennek okai, hogy a fürtzáródás viszonylag korán bekövetkezett, a lombozat gyorsan fejlődik, a fürtök átszellőzése részleges, továbbá gyakori a magas páratartalom a levegőben. A korai lisztharmat fertőzések a leveleken nem képeztek könnyen látható, feltűnő telepeket. A fertőzésekből azonban a fürtök az első párás körülmény alkalmával fertőződni tudtak. Ezek a körülmények több napon teljesültek a hidegfront megérkezésével.
A lisztharmat kórfolyamata szerint a bogyók fogékonysága a gombára, legkésőbb július közepével jelentősen csökken. Ha eddig sikerrel védtük meg a fürtöket és most sem mulasztjuk el az alapos lisztharmat elleni felszívódó kezelést, akkor a bogyóink a szőlő lisztharmattal szemben később könnyen felveszik a küzdelmet, azaz ellenállnak. Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy ha a bogyók már nem fertőződnek, a fürtkocsány továbbra is ki van téve újabb fertőzéseknek. Ha a kritikus időjárásban fertőzötté váltak a fürtök (1. kép), akkor a permetezési forduló rövidítésével, valamint a felszívódó és kontakt szerkombinációval végezzük el a kezelést. Ritkítsuk a lombozatot, valamint törekedjünk a teljes fedettség elérésére a permetlé kijuttatásakor.
A szőlő peronoszpóra tünetei a lombon és a fürtökön sem láthatók. A fürtöket zsendülésig mégis védeni kell, mivel az időjárás gyakran kedvez a gomba fertőzéséhez. Emiatt ne feledkezzünk el a peronoszpóra elleni növényvédő szer használatról sem. Fontos, hogy ebben az időszakban és ezen a borvidéken még szükséges a felszívódó szer használata!
A szőlő szürkepenészes rothadás fertőzési potenciálja erősödik, különösen a „Csík” állomás környékén.
A tarka szőlőmoly rajzása elhúzódó, a lárvák kelése elkezdődött. Az első kártételek jól láthatók a bogyókon. Ha már használtunk rovarölő szert a molyok ellen az elmúlt fordulóban, akkor a következőben elegendő a rövid hatásidejű szerek használata.

Ezen a héten javasolt készítmények a szőlő növényvédelmére:
(a zárójelben, a készítmények forgalmi kategóriái láthatók)
Syngenta:

Peronoszpóra, szürkepenészes rothadás ellen: Pergado F (I.)
Lisztharmat ellen: Topas 100 EC (III.)
Tarka szőlőmoly ellen: Karate Zeon 5 CS (III.) vagy Affirm (II.)

Dow AgroSciences:
Lisztharmat ellen: Karathane Star (II.), vagy Systhane Duplo (II.), vagy Rally Q (II.)
Peronoszpóra ellen: Dithane M45 (III.); vagy Dithane DG NeoTec (III.)
Tarka szőlőmoly ellen: Laser (biológiai növényvédelemben is használható!) (II.), vagy Runner 2 F (III.)

DuPont:
Lisztharmat ellen: Talendo 20 EC (II.)
Peronoszpóra ellen: Tanos 50 DF (II.) vagy Equation Contact (II.)
Tarka szőlőmoly ellen: Avaunt 150 EC (II.), vagy Coragen 20 SC (II.)

BASF:
Lisztharmat és szürkepenészes rothadás ellen Collis SC (I.)
Peronoszpóra ellen: Delan 700 WG (II.)
Tarka szőlőmoly ellen: Cascade 5 EC (II.)


"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945