Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta növényvédelmi Kft, Dow agrosciences hungary Kft, Basf hungária Kft, Dupont magyarország Kft támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

2009.05.06.

A szőlő 10-20 cm-es hajtáshosszában a lombozat növekedésével fokozatosan növekszik a szőlő kórokozóinak fertőzési felülete is.

Az időjárás nem kedvez a fertőzéseknek továbbra sem, mivel a nappali és az éjszakai hőmérséklet is alacsony. A szórványosan hulló kis mennyiségű csapadék nem elegendő a szaporító képletekből kifejlődő spórák szóródásához.

Mivel az előrejelzések szerint az időjárás alakulása, továbbra is változatos formában, alacsony napi középhőmérséklettel és kis záporokkal, zivatarokkal várható, ezért az aktuális kezeléseknél elegendő a kontakt készítmények használata, megelőző jelleggel.

Ezeket a hatóanyagokat használjuk akkor is, ha még nem kezeltük a szőlőt ebben a vegetációban.

Lisztharmat ellen használható: Thiovit Jet, Kumulus S

Peronoszpóra ellen használható: Delan, Equation Contact, Ridomil Gold MZ

Ebben a fenológiai stádiumban (10-20 leveles) a szőlő atkakártevői ellen már nem tudunk nagy hatékonysággal védekezni. Ellenben a tarka szőlőmolyok rajzáscsúcsa kialakulóban van, ezért az első kezelés időszerű ezek ellen a kártevők ellen.

A felhasználható készítmények tarka szőlőmolyok ellen: Affirm 095 SG, Avaunt 150 SC, Nomolt 15 SC, Lufox

Ha a fürtmegnyúlás, virágzás idején kikelt kis hernyókat időben és nagy számban pusztítjuk el akkor a második nemzedék ellen már elegendő az egyszeri kezelés is, míg az első nemzedéknél a hosszú hatástartamú ajánlott szerekkel, akár kétszeri védekezésre is szükség lehet. Ha a szerválasztásnál a rövid hatástartamú szercsoport mellett döntünk, pl.: Karate Zeon 5 CS, akkor az első kezeléseket egy héttel később kell kezdeni és 2 hetente ismételni szükséges.

 

A szőlő 10-20 cm-es hajtáshosszában a lombozat növekedésével fokozatosan növekszik a szőlő kórokozóinak fertőzési felülete is.

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945