Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta növényvédelmi Kft, Dow agrosciences hungary Kft, Basf hungária Kft, Dupont magyarország Kft támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

2010.06.15.

Az elmúlt héten a szőlőhajtások gyors fejlődésnek indultak és a korábbi viharokban sérült növények regenerálódtak. A virágzás rövid idő alatt zajlik le. A lombozat erős fejlődése jó feltételeket teremt a párás körülmények hosszú fennmaradásához, a kisbogyós fürtkezdemények befülledéséhez. Emiatt a zöldmunkát még időben kell elvégezni. Ezzel szemben ügyelni kell arra is a későbbiekben, hogy a túlzott zöldmunka miatt szabadon maradó bogyók az erős UV sugárzásban károsodhatnak.

A szőlő lisztharmat és peronoszpóra gombák, ha ebben az időszakban telepednek meg a kis bogyókon, a későbbiekben már nehéz megállítani a terjedésüket. Mindkét gomba tünetei megjelentek már a Somlón, a leveleken.

Emiatt a 12-14 napos permetezési fordulókat tartsuk be és használjunk felszívódó és kombinált készítményeket. Egyes készítményeket, amelyek több kórokozó ellen is hatékonyak, ne alkalmazzunk egymás után, mert ellenük rezisztencia alakul ki és egy idő után nem tudunk hatást elérni az ilyen készítményekkel a gombák ellen.

Jelenleg az Agroexpert készülékek a peronoszpóra fertőzés többszöri bekövetkezését jelzik és az inkubációs időkkel számolnak. A lisztharmat fertőzésveszélye a Sághegyen lévő Metos készülék szerint erős. Itt különösen a nehezen átszellőző, nagy lombozatú szőlőknél végezzük el a zöldmunkát kisbogyós állapotban, mielőtt permetezünk!

A tarka szőlőmoly lárvái teljesen kifejlettek, de az elhúzódó kelés és hideg idő miatt találhatunk kisebb fejlettségű lárvákat is. Rovarölő szerrel csak akkor védekezzünk ebben az időszakban, ha a fürtkezdeményeken összeszőtt hálós bogyókat és benne lárvát találunk. Ebben az esetben már csak rövid hatásidejű készítményt használjunk.

Ezen a héten javasolt készítmények megegyeznek az elmúlt héten javasoltakkal:

Syngenta:
Quadris Max (lisztharmat, peronoszpóra és szürkepenészes rothadás ellen), Thiovit Jet (kontakt kiegészítő lisztharmat ellen), Karate Zeon 5 CS (szőlőmoly lárvák ellen)

BASF:
Collis SC (lisztharmat és szürkepenészes rothadás ellen) és Polyram DF (peronoszpóra elleni kontakt) vagy, Acrobat MZ (peronoszpóra elleni kontakt és felszívódó kombináció)

DuPont:
Tanos 50 DF (peronoszpóra elleni felszívódó és kontakt), Talendo 20 EC (lisztharmat elleni felszívódó)

Dow AgroSciences:
Dithane M-45 (peronoszpóra elleni kontakt), Rally Q SC (lisztharmat elleni felszívódó) Runner 2 F (szőlőmolyok ellen)

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945