Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta növényvédelmi Kft, Dow agrosciences hungary Kft, Basf hungária Kft, Dupont magyarország Kft támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

2010.06.22.

Az elmúlt hétvégén érkező frontok ezen a héten is jelentős mennyiségű csapadékot hoztak.

Mindez nehezíti a szőlőben tervezett munkát, valamint az erős szél és a csapadék miatt a permetezési fordulók hosszabbra nyúlnak.

Ennek kockázata, elsősorban a szőlő peronoszpóra fertőzések fokozódásában lehet. A leveleken megjelent foltok a gomba számára kedvező időjárásban „kivirágoznak” azaz a spóraképződés intenzívvé válik. Ezek a spórák a kisbogyós állapotban könnyen fertőzhetik a fürtöket, amely a fürt részeinek barnulását, pusztulását okozzák. A szemek már nem növekednek tovább, ha ebben az időben fertőződnek a peronoszpóra által. Az előrejelző készülékek közül, különösen az „Inhauser” állomás jelez erős fertőzési nyomást, és védekezést javasol. A többi állomáson a készülék számításai szerint többször teljesültek a peronoszpóra gomba fertőzési feltételei, és az inkubációs idő letelte után a tünetek megjelenése időben sűrűn következhet be. Az inkubációs időt az alacsonyabb hőmérséklet hosszabbítja. Ha az időjárás permetezésre alkalmassá válik és a 7-10 napos permetezési forduló letelt, akkor peronoszpóra elleni védekezés szükséges!

A lisztharmat fertőzési nyomása a front érkezése előtt erős volt. A nagyobb lombozatú szőlőkben, ha kezelések maradtak el, már lehet látni fürtlisztharmat telepeket a megyében. A „Tündérvölgyi” állomás szerint a lisztharmat fertőzési nyomása elérte a 100 % -ot az elmúlt hét végén, viszont ezen a héten lecsökkent.

A hajtások növekedésével a szőlő gubacsatka és a szőlő levélatka kezdi meg vándorlását a fiatal hajtásrészek felé. Ebben a vándorlási időszakban érdemes atkaölő szereket használni, hogy csökkentsük a kártevő egyedszámát. Gubacsatka esetében, a hajtásvégen megjelenő első gubacsok kialakulásakor permetezzünk!

A nagy mennyiségű csapadék hatására a szőlő lombozata több helyen sárgul. A tápanyagok gyors kimosódását lombtrágyák kijuttatásával korrigálhatjuk, ezzel megakadályozzuk a tőkék legyengülését.

Ezen a héten javasolt készítmények:

Syngenta:
Pergado F (peronoszpóra és szürkepenészes rothadás ellen), Topas 100 EC (lisztharmat ellen), Vertimec 1,8 EC (szőlő gubacsatka ellen)

BASF:
Vivando (lisztharmat ellen), és Forum R (peronoszpóra ellen felszívódó és kontakt kombináció), vagy

korai fajtáknál az előző kettő helyett: Cabrio Top (lisztharmat, peronoszpóra és szürkepenészes rothadás ellen) és Kumulus (lisztharmat elleni kontakt),

Cascade 5 EC (korábban a szőlőmolyok ellen alkalmazva, a szőlő levélatkák számát is csökkenti)

DuPont:
Curzate F (peronoszpóra és szürkepenészes rothadás ellen), Talendo 20 EC (lisztharmat elleni felszívódó)

Dow AgroSciences:
Dithane M-45 (peronoszpóra elleni kontakt), Systhane Duplo (lisztharmat elleni felszívódó) Magus 200 SC (szőlő levélatka ellen)

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945