Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta növényvédelmi Kft, Dow agrosciences hungary Kft, Basf hungária Kft, Dupont magyarország Kft támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

2010.06.30.

Az esős, hűvös periódust ezen a héten a száraz meleg, párás időjárás váltotta fel. A szőlő hajtásnövekedése felgyorsult. A korai fajták szinte elérték a fürtzáródás állapotát, míg a késői fajták a héten még csak a virágzás végi fenológiai stádiumban voltak.

A gyors hajtásfejlődést követően szükséges a hajtások ritkítása, tetejezése, a lombozat átszellőzését biztosító zöldmunka. A leveleken, a Somló hegy minden oldalán láthatóak a csapadékos időjárásban megjelent, peronoszpóra hatására kialakult foltok. Ezek a levelek színén, barnuló udvarral jellemezhetőek. Nem ritka a levél fonákán megjelenő, fehér kivirágzó peronoszpóra telep sem. Később, ezekből a telepekből zajlik a továbbfertőzés. A fürtkezdeményeken a korai fürtfertőzés hatására a kocsány világosbarnára színeződhet, a bogyók halványan, beszűrődően barnulnak, rajtuk fehér, szemcsés telepek alakulhatnak ki, majd elszáradnak.

A szőlő peronoszpóra tünetei könnyen összetéveszthetők a lisztharmat tüneteivel. Ez a gomba a leveleken még csak a kissé barnuló erek mentén kialakult olajfolt formájában van jelen. Az így kialakult foltokon a párás meleg időben megjelennek a fehér micélium szövedékek, amelyek a levélről könnyen letörölhetőek. A lombozat belsejében, a befülledő mikroklímában, a fürtökön is kialakulhat a lisztharmat első tünete. A lisztes bevonat a bogyókról is letörölhető és a bogyó húsa nem barnul be. Ha a fürt fertőzése megtörtént, akkor jó szerválasztással és precíz növényvédő szer kijuttatással meg lehet előzni a fertőzés továbbterjedését, amely ebben az időszakban gyorsan bekövetkezhet.

A jelenlegi időjárás főként a lisztharmat gombának kedvez, de a reggeli harmat az eddig kialakult fertőzések terjedését segíti elő. A permetezés előtt ezért érdemes átvizsgálni a szőlő lombozat belsejét, a fejlődő fürtök felületét.

A tarka szőlőmoly bábozódása folyamatban van, a második nemzedék rajzása 1-2 héten belül kezdődik.

Ezen a héten javasolt készítmények azonosak az előző héten javasoltakkal:

Syngenta:
Pergado F (peronoszpóra és szürkepenészes rothadás ellen), Topas 100 EC (lisztharmat ellen), Vertimec 1,8 EC (szőlő gubacsatka ellen)

BASF:
Vivando (lisztharmat ellen), és Forum R (peronoszpóra ellen felszívódó és kontakt kombináció), vagy

korai fajtáknál az előző kettő helyett: Cabrio Top (lisztharmat, peronoszpóra és szürkepenészes rothadás ellen) és Kumulus (lisztharmat elleni kontakt),

DuPont:
Curzate F (peronoszpóra és szürkepenészes rothadás ellen), Talendo 20 EC (lisztharmat elleni felszívódó)

Dow AgroSciences:
Dithane M-45 (peronoszpóra elleni kontakt), Systhane Duplo (lisztharmat elleni felszívódó) Magus 200 SC (szőlő levélatka ellen)

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945