Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta növényvédelmi Kft, Dow agrosciences hungary Kft, Basf hungária Kft, Dupont magyarország Kft támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

2010.07.07.

A szőlő korai fajtái elérték a fürtzáródás állapotát, míg a közép, vagy késői érésűek kis, vagy borsó nagyságú bogyókat neveltek. A fürtzáródást megelőző, vagy a fürtzáródás állapota növényvédelmi szempontból az utolsó nagy lehetőségek egyike, hogy hosszú hatástartamú és erős védelemmel lássuk el a fürtöket.

A Somló hegy minden oldalán megjelentek a peronoszpóra fürttünetei, helyenként észlelési szinten, de erősen fertőzött fürtöket is találhatunk. Az erős fertőzés esetén nem csak egy-két bogyón láthatók a gomba tünetei, hanem észrevehetők az elszáradt bogyókezdemények, a barnán beszűrődő foltos bogyók, de láthatók kocsányelbarnulások és részleges fürtelhalás is. Az így megjelenő tünetek mellett a lombozaton kisebb gyakorisággal észlelhetők a sporuláló foltok. A peronoszpóra erős fertőzési nyomása a reggeli hosszú párás időszakok ismétlődése miatt továbbra is fenn marad. Emiatt nem szabad alulértékelni ennek a gombának a hatását, amely hirtelen felszaporodással jár ebben az időszakban, és komoly terméskiesést okozhat. Az előrejelző készülékek területtől függően a peronoszpóra fertőzés bekövetkezését 20-40 alkalommal jelezték. Az inkubációs idő rövid, azaz a tünetek első megjelenéséig 4-8 nap telik el. A fertőzött fürtökön belül gyorsan terjed a kórokozó, amelyet felszívódó készítmények használatával akadályozhatunk meg. A levelek és fürtök felületén sporuláló telepekről a spórák továbbjutását kontakt, főként réz készítményekkel blokkoljuk!

A peronoszpóra fenyegető terjedése mellett, főként az érzékeny fajták fürtjein jelent meg a lisztharmat a Somlón és a Ság hegyen. A fertőzés ennél a kórokozónál erősödő. A fürtök záródásával, valamint a lombozat gyors fejlődésével számítani kell a telepek elszaporodására. Ezekben a hetekben a fürtön biztosított kellő lisztharmatvédelem megalapozza a későbbi időszak védelmét! Használjunk kontakt és felszívódó készítményt egyaránt, valamint nagyobb nyomással és lé mennyiséggel biztosítsuk a záródó fürtök fedettségét! Lisztharmatra érzékeny fajták: Hárslevelű, Rajnai rizling, Kékfrankos, Chardonnay, Zöld veltelíni.

A szerek megválasztásakor ügyeljünk a rezisztencia megelőzésére, ne használjuk elsősorban az azol, strobilurin, dikarboximid, fenilamid hatóanyagokat egymás után!

Teljes fürtzáródáskor védekezzünk a szürkepenészes rothadás ellen megelőző jelleggel! Ebben az időszakban használt hosszú hatástartamú szerek hatékony védelmet biztosítanak, gazdaságos megoldást jelentenek.

A héten megkezdődött a tarka szőlőmoly rajzása. A rajzás csúcsa várhatóan 2 hét múlva következik be. A védekezést ezért még nem érdemes megkezdeni.

Ezen a héten javasolt készítmények fürtzáródás előtt, valamint fürtzáródáskor:

Syngenta:

Fürtzáródás előtt: Quadris Max (lisztharmat, peronoszpóra és szürkepenészes rothadás ellen), Thiovit Jet (kontakt kiegészítő lisztharmat ellen), Vertimec 1,8 EC (szőlő gubacsatka ellen)

Fürtzáródáskor:
Ridomil Gold MZ 68 WG (peronoszpóra ellen), Topas 100 EC (lisztharmat ellen), Chorus 50 WG (szürkepenészes rothadás elleni felszívódó),

BASF:
Cabrio Top (lisztharmat, peronoszpóra és szürkepenészes rothadás ellen) és Kumulus (lisztharmat elleni kontakt),

DuPont:
Fürtzáródás előtt: Tanos 50 DF (peronoszpóra elleni felszívódó és kontakt kombi), Talendo 20 EC (lisztharmat elleni felszívódó) + kén

Fürtzáródáskor:

Curzate F (peronoszpóra és szürkepenészes rothadás ellen), Punch 40 EC (lisztharmat elleni felszívódó) +kén

Dow AgroSciences:
Dithane M-45 (peronoszpóra elleni kontakt), Rally Q (lisztharmat elleni felszívódó), Karathane Star (lisztharmat elleni kontakt), Magus 5 SC (szőlő levélatka ellen)

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945