Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta növényvédelmi Kft, Dow agrosciences hungary Kft, Basf hungária Kft, Dupont magyarország Kft támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

2010.07.15.

Az időjárás ezen a héten több szempontból szélsőséges. A levegő hőmérséklete naponta 35 C˚ fölé emelkedik. A levegő páratartalma reggelente eléri egyes állomásoknál a 93 %-ot. Az éjszakák és nappalok közötti hőingadozás helyenként 15-20 C˚, amelytől a reggeli páralecsapódást rendszeres.

A szőlő lisztharmat micélium fejlődése számára kedvezőtlen a 35 C˚ feletti hőmérséklet, amikor a gombafonalak fejlődése leáll, vagy azok elpusztulnak. A lombozat belsejében ritkán teljesül ez a hőmérséklet, emiatt ott a lisztharmat tovább fertőzi a vesszőket, valamint szaporodik a fertőzött bogyókon, lombozaton kialakult tünetek száma is. A most egészséges bogyók tovább már nem fertőződnek, kialakul a bogyók lisztharmat elleni védelme. A fürtzáródás idején fertőződött bogyókon tovább nőtt a telepek száma, ami miatt a bogyó mérete nem tud növekedni és megreped. A lisztharmat áttelelő képletei a kleisztotéciumok vagy kazmotéciumok képződése megkezdődött a micélium telepeken.

Az előrejelző készülékek a Ság hegyen jelzik a lisztharmat erős fertőzési nyomását, de a Somlón is láthatunk már a gomba miatt megrepedt bogyókat. A gombatelepek számának csökkentésére, valamint nagy számú áttelelő képlet kialakulása ellen, védekezzünk főként kéntartalmú készítményekkel és július végéig, a vegetációban utolsó alkalommal, felszívódó lisztharmat elleni készítménnyel.

A borvidéken a reggelente kialakuló páralecsapódás rendkívüli mértékben erősíti a peronoszpóra fertőzések gyakoriságát. A készülékek szerint 54-szer következett be infekció ebben a vegetációban, amely nagyon magas szám. A pára miatt, pedig a tünetek megjelenése gyorsan be is következik. A fürtökön nem ritka látvány a Somlón a bogyók bebarnulása, töppedése, az elszáradt fürtrészek látványa, valamint a peronoszpóra kivirágzása a bogyókon, levélen. Július második felében, a lombozaton emelkedhet a fertőzött foltok száma, valamint az eddig fertőzött fürtök erősíthetik a gomba infekciós bázisát. Július második felében a gombatelepek elpusztításához, használjuk a réztartalmú, kontakt szereket, és végezzük el a vegetációban utolsó, meghatározó felszívódó készítmény kijuttatását!

A hirtelen felszaporodott gombatelepek ellen, akár lisztharmat, akár peronoszpóra, gyorsabb, hatásosabb és gazdaságosabb, ha kontakt kén ill. réztartalmú hatóanyagot juttatunk ki (a felszívódó komponens mellett)! Ügyeljünk a kéntartalmú készítmények perzselő hatásának elkerülésére!

Nagy nyomással és a csomagoláson előírt, technológiától függő, de magasabb lé mennyiséggel dolgozzunk!

Ezen a héten javasolt készítmények:

Syngenta:
Ridomil Gold MZ 68 WG (peronoszpóra ellen), Topas 100 EC (lisztharmat ellen), Chorus 50 WG (szürkepenészes rothadás elleni felszívódó),

BASF:
Vivando (lisztharmat elleni felszívódó), Kumulus (lisztharmat elleni kontakt),+ Réz (bármely réztartalmú peronoszpóra elleni kontakt)

DuPont:
Curzate F (peronoszpóra és szürkepenészes rothadás ellen), Punch 40 EC (lisztharmat elleni felszívódó) +kén

Dow AgroSciences:

Dithane M-45 (peronoszpóra elleni kontakt), Rally Q (lisztharmat elleni felszívódó), Karathane Star (lisztharmat elleni kontakt)

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945