Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta növényvédelmi Kft, Dow agrosciences hungary Kft, Basf hungária Kft, Dupont magyarország Kft támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

2010.07.28.

A megfelelő időben végzett szőlő növényvédelem hatására több ültetvényben láthatók a Somlón a beszáradó kórokozó telepek levélen, fürtön egyaránt.

Az előrejelző készülékek, további peronoszpóra fertőzések bekövetkezését jelezték az elmúlt napokban. Ezeknek a fertőzéseknek a tünetei az inkubációs idő letelte után (5-6 nap jelenleg), a leveleken jelennek meg. A sárguló foltok, később a levél fonákán spórákat képeznek. A következő hetekben a lisztharmat tüneteinek fokozódására is számíthatunk a lombozaton!

A fürtökön elsősorban a lisztharmat, valamint a korábbi peronoszpóra fertőzés tünetei láthatók a borvidéken. A peronoszpóra tünetei beszáradtak, a fertőzött bogyók, vagy fürtrészek részben, vagy teljesen mumifikálódtak. A még növekedésben lévő szemek fejlődését a lisztharmat gomba micélium bevonata gátolja több ültetvényben, amely bogyórepedést okoz. Emiatt a kontakt hatóanyagokkal védekezzünk a bogyók felületén, a lisztharmat hófehér micéliumai ellen.

Ennek a védekezésnek dupla haszna is lehet. A bogyók repedése elleni védelem, egyben a szürkepenészes rothadás megtelepedése ellen nyújt másodlagos hatást. A nyílt sebek képződése, a bogyón fokozza a botrítiszes rothadás fellépésének erősségét. Zsendülés előtt fokozottan ügyeljünk erre a veszélyre és hosszan ható szerekkel biztosítsuk a védelmet a szürkepenészes rothadás szempontjából kritikus időszakban.

A tarka szőlőmoly szintén veszélyezteti ezekben a hetekben a bogyók épségét! A kártevő rajzása a Somlón, jelenleg is nagy egyedszámmal zajlik. Számítani kell a II. nemzedék rajzásának elhúzódására, valamint az ebből adódó, lárva okozta károk kialakulására.

Emiatt most elengedhetetlen a tarka szőlőmolyok elleni védelem. Ha a héten védekezünk, akkor használjunk hosszú hatástartamú, kitinszintézist gátló, vagy egyéb hosszan ható készítményt. Az első lárvakártételek megjelenésére a jövő héten számíthatunk!

Ezen a héten javasolt készítmények:

Syngenta:

Ridomil Gold MZ 68 WG (peronoszpóra ellen), Thiovit Jet (lisztharmat ellen), Chorus 50 WG (szürkepenészes rothadás elleni felszívódó),

BASF:

Kumulus S (lisztharmat elleni kontakt), + réztartalmú készítmények (peronoszpóra ellen), Mythos 30 SC (felszívódó szürkepenészes rothadás elleni)

DuPont:

Curzate F (peronoszpóra és szürkepenészes rothadás ellen), + kéntartalmú készímények (lisztharmat ellen)

Dow AgroSciences:

Dithane M-45 (peronoszpóra elleni kontakt), Karathane Star (lisztharmat elleni kontakt)

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945