Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta növényvédelmi Kft, Dow agrosciences hungary Kft, Basf hungária Kft, Dupont magyarország Kft támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

2010.08.04.

2010.08.04.

Augusztus első napjaiban a szeszélyessé váló időjárás a borvidék különböző pontjain más-más feltételeket teremt a szőlő növényvédelme szempontjából.

A szőlő peronoszpóra fertőzési potenciálja az előrejelző készülékek mindegyike szerint erős. A korábbiakhoz képest a szőlő lisztharmat fertőzési nyomása fokozódik az „Inhauser”, a „Tornai”, valamint a Ság hegyen lévő készülékek mérései alapján.

A szőlőfürtök záródásának idején a bogyók héja fokozatosan vékonyodik, majd elkezdődik a zsendülés. Ezen a héten, a borvidék jellemző fajtái még nem érték el a zsendülés állapotát. Amíg a bogyók héja vastagabb, addig használhatunk felszívódó készítményeket, amely különösen a szürkepenészes rothadás elleni tartós védelem érdekében szükséges most. Ezzel a megoldással, a szüret előtti időszakban, amikor csak rövid hatástartamú szereket használhatunk, könnyebbé válik a rothadás elleni küzdelem.

Nem elhanyagolható az a tény, hogy a lombozaton intenzíven indul meg augusztusban a szőlő lisztharmat és a peronoszpóra tünetek és rajtuk az áttelelő képletek képződése, és beérése.

A felszaporodásuk ellen hatékony és olcsó megoldást jelent, ha kontakt kén, ill. réztartalmú növényvédő szerekkel védjük a lombot. A réztartalmú készítményeknek kettős haszna is lehet. Amellett, hogy a szőlő peronoszpóra tüneteinek kialakulása ellen jelentenek védelmet, a szőlő zöldmunkái során képződő sebek felületi „fertőtlenítésében„ is fontos szerepet játszanak. Ezzel csökkenteni tudjuk a sebeken bejutni tudó baktériumok, gombák számát. Ennek a vegetáció más szakaszaiban, főként a metszéskor is nagy jelentősége van.

A tarka szőlőmoly rajzása csökkentő számmal zajlik, kissé elhúzódó. Ezen a héten, még a hosszú hatástartamú rovarölő szerek alkalmazása javasolható a lárvakártétel megelőzésére.

A készítmények kiválasztásánál ne feledkezzünk meg az élelmezés egészségügyi várakozási időkről sem. A korábbi érésű fajtáknál vegyük figyelembe a lejárati időket, hogy megelőzzük a növényvédő szer maradék okozta problémákat!

Ezen a héten javasolt készítmények:

Syngenta:

Thiovit Jet (lisztharmat ellen), Chorus 50 WG (szürkepenészes rothadás elleni felszívódó), Neoram WG (peronoszpóra ellen), Lufox (szőlőmolyok ellen)

BASF:

Kumulus S (lisztharmat elleni kontakt), + réztartalmú készítmények (peronoszpóra ellen), Mythos 30 SC (felszívódó szürkepenészes rothadás elleni), Cascade 5 EC (szőlőmolyok ellen)

Vagy: Cantus (szürkepenészes rothadás és lisztharmat elleni felszívódó) + réztartalmú készítmények (peronoszpóra ellen); Cascade 5 EC (szőlőmolyok ellen)

DuPont:

Curzate F (peronoszpóra és szürkepenészes rothadás ellen), + kéntartalmú készímények (lisztharmat ellen), Avaunt 150 SC (szőlőmolyok ellen)

Dow AgroSciences:

Dithane M-45 (peronoszpóra elleni kontakt), Karathane Star (lisztharmat elleni kontakt), Runner 2F (szőlőmolyok ellen)

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945