Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta növényvédelmi Kft, Dow agrosciences hungary Kft, Basf hungária Kft, Dupont magyarország Kft támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

2010.08.10.

Augusztus hónap elején a korai fajták zsendülnek, míg a középkésői, késői érésű fajták a fürtzáródás végén vannak. A bogyók növekedése befejeződött, a bogyóhéj vékonyodik. A zsendülés, majd az érés minősége a lombozatban zajló élettani folyamatoktól függnek, melyhez az időjárás is nagy mértékben hozzájárul. Emiatt fontos a lombozat védelme a szőlő peronoszpóra és lisztharmat ellen.

A lombritkítás javítja a fürtök körüli mikroklímát és segíti a beérést.

A fürtök jelenlegi állapotát három növényi károsító határozza meg:

1. a szőlő lisztharmattal korábban fertőzött bogyók a micéliumgyep bevonatától nem tudtak növekedni, és megpattantak, kirepedtek.

2. a tarka szőlőmoly II. nemzedékének rajzása után a lárvakelés elkezdődött és az összeért bogyók között kikeltek és táplálkozni kezdtek a lárvák. Jelenleg a fejlődés 1/3-nál tart a kártevő és a növekedésével egyre nagyobb kárt okoz. Amikor berágja magát a bogyóba, a rovarölő szerek hatása csökken. Ebben az időszakban a rövid hatásidejű lárvaölő szerek használata is elegendő.

3. a bogyók kirepedése, a szőlőmolyok kártétele, valamint az ismétlődő kisebb-nagyobb csapadék hatására hirtelen szaporodik el a szőlő szürkerothadás tünete a bogyókon.

A zsendülésig használhatunk felszívódó szürkerothadás elleni készítményeket, majd csak rövid hatásidejű kontakt, rothadás elleni gombaölő hatóanyagokat juttathatunk ki, amennyiben az szükséges.

Az optimális beérés érdekében, valamint a kórokozó gombák telelésének megakadályozása érdekében a lombvédelemmel is foglalkozni kell.

Azoknál a termelőknél, akik hangsúlyt helyeznek a nyár végi, őszi lombvédelemre, a következő vegetációban a lisztharmat és peronoszpóra fertőzési nyomása jelentősen csökken az előző évhez képest, az áttelelő képletek számának csökkentése miatt.

A szerek választásánál legyünk figyelemmel az élelmezés egészségügyi várakozási idők (é.v.i.) betartására, amely a növényvédő szer kijuttatásától a szüretig eltelt minimum szükséges időtartam.

Ennek betartásával a növényvédő szer maradék felhalmozódását akadályozzuk meg!

Ezen a héten javasolt készítmények:

Syngenta:
Thiovit Jet (lisztharmat ellen), Chorus 50 WG (szürkepenészes rothadás elleni felszívódó), Neoram WG (peronoszpóra ellen), Karate Zeon 5 CS (szőlőmolyok ellen)

BASF:
Kumulus S (lisztharmat elleni kontakt), + réztartalmú készítmények (peronoszpóra ellen), Mythos 30 SC (felszívódó szürkepenészes rothadás elleni),

Vagy: Cantus (szürkepenészes rothadás és lisztharmat elleni felszívódó) + réztartalmú készítmények (peronoszpóra ellen);

DuPont:
Curzate F (peronoszpóra és szürkepenészes rothadás ellen), + kéntartalmú készímények (lisztharmat ellen),

Dow AgroSciences:
Dithane M-45 (peronoszpóra elleni kontakt), Karathane Star (lisztharmat elleni kontakt),

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945