Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta növényvédelmi Kft, Dow agrosciences hungary Kft, Basf hungária Kft, Dupont magyarország Kft támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

2011.04.28.

Az áprilisi meleg napokon a szőlő gyors fejlődésnek indult. A hajtások nagysága fajtáktól függően a kisleveles állapottól a 20 cm-es hajtáshosszig jellemző. Az idei évben lehullott csapadék mennyisége, különösen az elmúlt évhez képest nem jelentős. A napi minimum hőmérséklet az utóbbi hetekben több napon csökkent 10 C° alá. A szeszélyes időjárás ellenére a kártevők, a szőlőben károsító molyok és az atkák aktívvá váltak.

Bár az elmúlt év időjárása nem kedvezett az atkák felszaporodásának, a száraz tavasz folyamán találkozhatunk a tüneteikkel.

A levélatkák a kipattanó rügyekben kezdik el a károsításukat. Hatásukra a levelek torzultan vagy „szakadozottan” fejlődnek. A levélatkák korai kártételi tünetei ezek, amelyek később a levelek mozaikosodásával, fakulásával, a hajtások gyengülésével fokozódik.

A szőlő gubacsatka első tünetei a hajtások fiatal levelein megjelenő gubacsok. A szőlő levélatka és a szőlő gubacsatka ellen április végén, május elején védekezzünk. A gubacsatka első gubacsainak kialakulásakor végezzük el a kezelést. Később, amikor a leveleken jól látható kinövések, a gubacsok szembetűnőek és sűrűn helyezkednek el, az atkaölő szerek már nem érik el a kívánt hatást.

A tarka szőlőmoly rajzása, viszonylag korán, április közepén elkezdődött. A meleg napokon a rajzó egyedszámuk emelkedik. A tojásaikat a szőlő virág bimbóira valamint az azokat fedő levélkékre rakja le. Ebből fejlődik ki 10-12 nap múlva a lárva, amely a károkat okozza. Az ellene való védelem optimális ideje a rajzás csúcsában, vagy azt követő 10-12 nap múlva tervezhető, függően a szer típusától. Várhatóan, a csapdák adatai alapján, május 2. hetében kell elvégezni a rovarölő szeres kezelést tarka szőlőmoly ellen.

A további hetekben nem csak a kártevők, de a kórokozók elleni megelőző védekezést is tervezni kell.

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945