Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta növényvédelmi Kft, Dow agrosciences hungary Kft, Basf hungária Kft, Dupont magyarország Kft támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

2011.05.17.

A fagyok miatt részlegesen, vagy teljesen elhalt hajtások mellett az épen maradt és az újrafakadt hajtások gyors fejlődése figyelhető meg, ami a felmelegedő időjárásnak köszönhető. A tőkék regenerálódása a következő hetekben, főként a vegetatív növényi részek arányának növekedését fogja jelenteni.

A napi átlaghőmérséklet emelkedése, valamint a magas páratartalom, kedvezett a szőlő lisztharmat fertőzéséhez. A zivatarok után, az előrejelző készülékek magas relatív páratartalmat és gyakori, akár több órán át tartó levélnedvességet mértek. Ezek a feltételek az elmúlt héten elegendőek voltak a lisztharmat aszkospóráinak megtelepedéséhez. Az első tünetek megjelenésére 5-10 nap múlva számíthatunk, ha nem végezzük el az első kezeléseket. A virágkezdemények megnyúlásáig, megelőző jelleggel a kontakt hatású készítményeket használjuk, majd a megnyúlástól a felszívódó készítmények következhetnek, biztosítva a virágzáskori védelmet.

A pár nap alatt lehullott csapadék mennyisége nem haladta meg az elmúlt héten az 5 mm-t, valamint az esők a hétvégén erős lehűléssel jártak. Emiatt a szőlő peronoszpóra fertőzésveszélye nem alakult ki. A lombozat megelőző védelme érdekében használjunk az első kezeléseknél kontakt, vagy kombinált (kontakt+felszívódó) hatóanyagot ez ellen a kórokozó ellen!

A tarka szőlőmoly rajzása folyamatosan nagy számú, bár az elmúlt héten a rajzásdinamikában kisebb gyengülés tapasztalható. Az elhúzódó rajzás ellenére lárvakelés még nem tapasztalható. Ez főként a korábbi hűvös időjárással magyarázható. Az első moly elleni kezelést akkor érdemes elvégezni, ha a lárvakelés megkezdődik.

Ezen a héten javasolt készítmények a szőlő növényvédelmére:

Syngenta:

Lisztharmat ellen: Thiovit Jet vagy

Topas 100 EC

Peronoszpóra ellen: Bravo 500, vagy

Ridomil Gold MZ

BASF:

Lisztharmat ellen: Kumulus S vagy

Vivando,

Peronoszpóra ellen: Delan 700 WG, vagy

Acrobat MZ

DuPont:

Lisztharmat ellen: kén vagy Talendo

Peronoszpóra ellen: Equation Contact

Dow AgroSciences:

Lisztharmat ellen: Karathane Star, vagy

Systhane Duplo

Peronoszpóra ellen: Dithane M45; Dithane DG NeoTec


A szőlő elérkezett a fürtmegnyúlás fenológiai stádiumába. Az ebben az időszakban végzett növényvédelmi kezelések döntő fontossággal bírnak az ültetvények későbbi egészségi állapotának kialakulásában.

A lisztharmatról tudjuk, hogy a fürtök károsodását a bogyók korai (fejlődésük első két hetében bekövetkező) fertőződése határozza meg. Ebben a fertőzésben kizárólagos szerepe van a fürthöz közeli helyzetű leveleken korán, (a virágzás körüli és azt megelőző időszakban) jelen lévő fertőző konídium tömegeknek. Elsődleges célunk tehát az, hogy a bogyók későbbi fertőződésének elkerülése érdekében megakadályozzuk a leveleken a szaporítóképletek tömeges megjelenését. A hosszan tartó és biztos védelem érdekében ebben a fenológiai stádiumban már érdemes bevetni a felszívódó készítményeket. A peronoszpóra elleni készítményekkel ellentétben, a lisztharmat elleni felszívódó készítmények nem tartalmaznak kontakt hatóanyagot is, ezért felhasználásukat mindenképen Thiovit Jet-tel kombinálva javaslom.

A Topas 100 EC jelenleg az egyik leghatásosabb triazol típusú gombaölőszer lisztharmat ellen. Hatóanyaga: 100 g/l penconazol. A gomba fejlődése, növekedése során a micélium képződésében szerepet játszó ergoszterol bioszintézisét gátolja. Ezzel a spórák csírázását és a szövetekbe esetlegesen már behatolt micélium növekedését is megakadályozza, így a szívóhifák nem tudnak kialakulni. A hatóanyag felszívódó, így a kipermetezés után 1 órával hulló csapadék már nem csökenti a hatását. A hatóanyag növényen belüli, csúcsirányú elmozdulásának köszönhetően, az új növekmények védelme is biztosított a szükséges következő védekezésig.

Peronoszpóra ellen szintén javallott a felszívódó készítmények alkalmazása ebben az érzékeny fenológiai stádiumban, hiszen így nem kell tartanunk attól, hogy a csapadék lemossa a szőlőről a növényvédő szert, ami ez által nem tudja kifejteni hatását.

Kombinált hatóanyagú készítmény, 4% mefenoxamot és 64% mankocebet tartalmaz. A mefenoxam hatóanyag a levélszövetbe felszívódva belülről véd a gombaszövedék növekedését blokkolva, a mankoceb a növény felületét kívülről védi a megtelepedni, bahatolni akaró spórákkal szemben. A mefenoxam felszívódik és szétáramlik a növényben, csúcsirányú elmozdulásával a fiatal, új növekedésű hajtásrészekbe is eljut. A készítmény, megújulva, csak tiszta, aktív hatóanyagot tartalmazó formában áll a felhasználók rendelkezésére. Fontos tudnunk, hogy a Ridomil a legnagyobb (3-4 nap) gyógyító hatással rendelkező készítmény. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha a fertőzést követően 3-4 napon belül elvégezzük a permetezést, akkor még megakadályozhatjuk a károsítást. Az új, úgynevezett pepite technológiával történő előállítás biztonságosabb felhasználást tesz lehetővé. A rögszerű szemcsék nem porladnak, így a csomagolás kibontásakor nem vesz körül bennünket vegyszeres „porfelhő”.

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945