Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta Növényvédelmi Kft, Dow AgroSciences Hungary Kft, BASF Hungária Kft, DuPont Magyarország Kft támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

2011.05.25.

A szőlő fenológiája virágzás előtti. A lombozat gyors fejlődése figyelhető meg. A szőlő növényvédelme szempontjából a legérzékenyebb időszak kezdetén állunk. A virágzás idején fogékonyabb a szőlő a lombozaton, valamint a virágon megtelepedő, fertőző kórokozókra.
Az időjárás inkább száraznak mondható. Ennek ellenére a levélnedvesség hosszú időn keresztül mérhető. A korábban lehulló kis mennyiségű, de gyakori csapadék és a levél hosszú ideig tartó nedvessége miatt az előrejelző készülékek a szőlő peronoszpóra elleni preventív védelmet javasolják. Ez azt jelenti, hogy ha a helyszínen fertőző anyag van jelen, a kórokozó megtelepedése bekövetkezhet. Ennek megelőzésére használjunk felszívódó készítményeket, vagy kontakt és felszívódó szerkombinációt.
A szőlő lisztharmat fertőzése egy-két ponton a Somlón bekövetkezett. Ennek a fertőzésnek a kezdeti olajfoltjai láthatók. A tényleges micélium képződés azonban a száraz meleg, sőt szeles időjárásnak köszönhetően nem tudott beindulni. Ha a hőmérséklet tartósan meghaladja a 30-31 C°-ot, az esetlegesen beinduló lisztharmat terjedése leáll. A gomba számára a napokban jellemző 25-28 C° a legoptimálisabb. Emiatt fontos elvégezni a tartós hatású védekezést a lisztharmat ellen. Ha most sikerrel, jó szerválasztással alapozzuk meg a kórokozók elleni védelmet, később nyugodtabbak lehetünk, akkor is, ha a fertőzési nyomás erősödik.

A tarka szőlőmoly lárvakelése a héten kezdődött el. A lárvák kezdeti fejlettségi stádiumban vannak, valamint a szexferomon csapdák továbbra is nagy számban fogják a molyt. Várhatóan az elhúzódó rajzást, elhúzódó lárvakelés követ majd. Erre fel kell készülni. Használjunk hosszan ható készítményeket, vagy a rövid hatásidejű szereket tervezzünk be az egymás utáni permetezési fordulókban.

Ezen a héten javasolt készítmények a szőlő növényvédelmére:

Syngenta:
Lisztharmat, peronoszpóra és szürkepenészes rothadás ellen:
Thiovit Jet (lisztharmat)
Quadris Max
Tarka szőlőmoly ellen: Karate Zeon 5 CS vagy Affirm

Dow AgroSciences:
Lisztharmat ellen: Karathane Star, vagy Systhane Duplo, vagy Rally Q
Peronoszpóra ellen: Dithane M45; vagy Dithane DG NeoTec
Tarka szőlőmoly ellen: Laser (biológiai növényvédelemben is használható!), vagy Runner 2 F

DuPont:
Lisztharmat ellen: Talendo 20 EC
Peronoszpóra ellen: Tanos 50 DF
Tarka szőlőmoly ellen: Avaunt 150 EC

BASF:
Lisztharmat ellen: Vivando,
Peronoszpóra ellen: Acrobat MZ
Tarka szőlőmoly ellen: Cascade 5 EC

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945