Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta Növényvédelmi Kft, Dow AgroSciences Hungary Kft, BASF Hungária Kft, DuPont Magyarország Kft támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

2011.05.31.

A szőlőfajták többségénél elkezdődött a virágzás. Az elmúlt héten lehullott csapadék a Somló-hegyen nem érte el a 10 mm-t. A Ság-hegyen viszont kis mértékben meghaladta a 10 mm-es határértéket.
Az előrejelző készülékek már az elmúlt héten jelezték a kórokozó gombák elleni preventív, megelőző védelem szükségességét. A felszívódó, tartós hatású gombaölő szerek használata különösen fontos a szőlő virágzása idején. Nem csak a növény fogékonyabb ekkor a fertőzésre, de a klimatikus viszonyok is ekkor a legkedvezőbbek a szőlő lisztharmat és a peronoszpóra számára. A lombozat fejlett és egyre nehezebben szellőzik át. Ezért is fontos, hogy a leveleket, majd a kis bogyókat belülről védjük meg.
A felszívódó készítmények használata a permetezés egyes hibáiból (pl. a nem megfelelő fedettség) eredő fertőzések megelőzését is segíti. A megelőző védelemre javasolt hatóanyagok, a csomagoláson feltüntetett dózisban felhasználva, elegendőek ahhoz, hogy meg tudjuk akadályozni a kórokozók megtelepedését, felszaporodását. Ennek érdekében a permetezés időzítésénél törekedjünk arra, hogy a csapadékos napok előtt végezzük el a kezelést.

A szőlő lisztharmat és a szőlő peronoszpóra elleni védelem mellett, a virágzáskor a szürkepenészes rothadás ellen is fontos a kezelés. A sérülékeny, vagy a szőlőmolyok által károsított virágzat könnyen fertőződhet párás, nedves körülmények között ezzel a kórokozóval.
A tarka szőlőmolyok lárvái többségében bábozódás előtt állnak, de találhatók kisebb fejlettségű, a fürtöket károsító lárvák is. Emiatt az erre a hétre eső kezelésnél, még érdemes használni rovarölő szert.

Ezen a héten javasolt készítmények a szőlő növényvédelmére:

Syngenta:
Peronoszpóra és szürkepenészes rothadás ellen:
Pergado F
Lisztharmat ellen: Topas 100 EC
Tarka szőlőmoly ellen: Karate Zeon 5 CS vagy Affirm

Dow AgroSciences:
Lisztharmat ellen: Karathane Star, vagy Systhane Duplo, vagy Rally Q
Peronoszpóra ellen: Dithane M45; vagy Dithane DG NeoTec
Tarka szőlőmoly ellen: Laser (biológiai növényvédelemben is használható!), vagy
Runner 2 F

DuPont:
Lisztharmat ellen: Talendo 20 EC
Peronoszpóra és szürkepenészes rothadás ellen: Curzate F
Tarka szőlőmoly ellen: Avaunt 150 EC, vagy Coragen 20 SC

BASF:
Lisztharmat ellen: Collis SC
Peronoszpóra ellen: Delan 700 WG
Tarka szőlőmoly ellen: Cascade 5 EC

Virágzáskori növényvédelmi teendők

Megkezdődött a szőlő virágzása és ez fokozott figyelmet kíván a szőlőtermesztőktől. Régóta ismert tény, hogy a növény ebben a fenológiai stádiumban a legfogékonyabb az őt támadó kórokozókra. Kiemelt fontosságú, hogy ilyenkor megakadályozzuk a fertőzéseket, hiszen ez nagyban befolyásolja, hogy később milyen egészségi állapotban lesz az ültetvényünk. Az ebben az időszakban megfelelő készítményekkel és megfelelő időben végrehajtott növényvédelmi kezelések lehetővé teszik, hogy a későbbi fenológiai stádiumokban már kevésbé kelljen aggódnunk a termés biztonságáért.
A peronoszpóra és a lisztharmat mellett célszerű a szürkepenész kórokozója a Botrytis cinerea ellen is védekeznünk. A gombáról tudni kell, hogy nem csak az élő növényi részeken képes táplálkozni, hanem jobb hijján az elhalt növényi szöveteken is megtelepszik és szaprofita módon tartja fenn magát. A virágzáskor a fürtben maradó pártasapkák kiváló táptalajt biztosítanak számára, így a gomba a bogyók közelében marad. Amikor fizikai sérülés keletkezik a bogyón, akkor a kórokozó a sebzéseken keresztül behatol és jelentős gazdasági kárt okozhat. Jómagam emiatt nem tartom jónak azokat a növényvédelmi technológiákat, melyek egész éven át „csak” a lisztharmattal és a peronoszpórával szemben védik a szőlőt és legfeljebb csak a zsendülés, érés időszakában alkalmaznak szürkepenész elleni készítményeket. A sikeres szőlő növényvédelem egyik kulcsa, hogy virágzáskor olyan készítményt válasszunk, ami e veszélyes károsító ellen is védelmet biztosít.
Azt javaslom, hogy lisztharmat ellen a Topas 0,3 liter/ha és Thiovt Jet 3 kg/ha dózisát alkalmazzuk. Ha permetezésünk a virágzás elejére esik, akkor peronoszpóra ellen a felszívódó Ridomil Gold MZ 2,5 kg/ha dózisban a megfelelő választás. Teljes virágzásban azonban feltétlenül a Quadris Max-ot 2 liter/ha, vagy a Quadris-t 1 liter/ha dózisban kell alkalmaznunk, mert ezek a peronoszpóra mellett a Botrytis ellen is kiváló védelmet biztosítanak.
A szőlőmoly lárvák is kikeltek a tojásokból, múlt hét vége felé már L1-es és L2-es lárvastádiumban lévő lárvákat lehetett találni. Egyes fajtákat jobban kedvel a kártevő, találtam olyan fürtöt is, amelyben öt lárvát lehetett felfedezni. Aki eddig nem védekezett ellene, az feltétlen tegye meg a héten, hogy megakadályozhassuk a jelentős kártételt. Javaslatom: Affirm 1,5 kg/ha.

A Topas-ról, a Ridomil-ról, a Thiovitról és az Affirm-ról már írtam a korábbi előrejelzésekben. Az alábbiakban a Quadrisról szeretnék bővebb ismereteket nyújtani, remélve, hogy ezzel megkönnyítem sikeres alkalmazását.

Leírás: C:\Users\u643174\Documents\DANI\fuloke1.gifA Quadris hatóanyaga természetes eredetű, a strobilurinok egyik első képviselője, amelyet a fülőkefélék családjába tartozó gombafajokból izoláltak. Ezek a kalaposgombák ennek a természetes gombaölő szernek az előállítása útján képesek életterüket megvédeni más gombafajok behatolásától. E gombaölő és fungisztatikus hatással rendelkező anyagok tökéletesítése (különösen a fotostabilitás javítása) nyitotta meg az utat az azoxistrobin felfedezése előtt.
A hatásspektruma szinte minden fontos kórokozó gombára kiterjed. Az azoxistrobin az első olyan hatóanyag, amely magas szintű hatékonyságot mutat a szőlő legfontosabb gombabetegségei ellen, beleértve a peronoszpórát, a szürkepenészt és az orbáncot.

Eloszlása a növényben:
1. A levél színétől a levél fonákja felé (és viszont) ú.n transzlamináris úton terjed. Védtelen felület nem marad.
2. Az érintkezési pont körül diffundál
3. Részlegesen szétoszlik a levélerezeten keresztül

aktulais_clip_image006.gifÚj hatásmód:
A hatóanyaga egyedülálló módon egyszerre felszívódó, kontakt és mélyhatású gombaölő szerként fejti ki hatását. Hatásmódja teljesen különbözik az összes eddig ismert gombaölő szertől. A gombaszövedék sejtjeiben az energiaképzés alapvető folyamatát akadályozza, meggátolva annak légzését.
A károsító gombafélék létfontosságú életfolyamataira gyakorolt újszerű hatása garantálja az igen gyors hatáskifejtést. Sporicid és transzlamináris hatása különleges tulajdonsággal ruházza fel!

Ajándék hatás: A levelek elöregedésével csökken a működésük hatékonysága. Azoxistrobin használatával a levelek tovább fiatalok maradnak és hatékonyabban nagyobb mennyiségben állítanak elő elsősorban szénhidrátokat pl. cukrot.

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945