Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta Növényvédelmi Kft, Dow AgroSciences Hungary Kft, BASF Hungária Kft, Dupont Magyarország Kft támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

2011.06.08.

Medárd napjához kapcsolódó népi megfigyelés, a napokban lehullott csapadékra és annak mennyiségére hívja fel a figyelmet. A meteorológiai állomások, a gombafertőzések szempontjából jelentősnek mondható esőket mértek. A zivatarok után tartós levélnedvesség alakult ki. A csapadék mennyisége nem egységes a Somlón és a Ság-hegyen. A záporokat, zivatarokat követő magas léghőmérséklet fülledt, párás levegőt eredményez, amely a szőlő lisztharmat számára kedvez. A gyakori, nagyobb mennyiségű csapadék a szőlő peronoszpóra fertőzések bekövetkezését segíti, különösen a Ság-hegyen. A megelőző növényvédelem, a jó szerválasztással ebben az időszakban kiemelt fontosságú, ami később biztosítja a bogyó egészséges fejlődését, tartós fertőzésmentességét.

A szőlő lisztharmat első megjelenése ebben az évben, vagy a hajtás végeken kialakuló lisztszerű bevonat formájában történhetett, vagy az aszkospóra fertőzése után, a leveleken kifejlődő és onnan letörölhető, fehér szövedék formájában. Ezekből az első fertőzésekből gyorsan szaporodik fel a gomba. A virágok kötődése után a kis bogyókon is kereshetjük az ott esetlegesen megjelenő lisztharmat tüneteket, amikor a bogyón láthatók a telepek. A terméskezdemény húsa, ebben az esetben egészséges színű marad.
A szőlő peronoszpóra kezdeti levéltünetei az olajfoltok, amelyek feltűnő sárga foltokká alakulnak. A kórokozó telepei szemcsések, főként a levelek fonákán fejlődnek. Ha a peronoszpóra a kis bogyót fertőzi, akkor a bogyók a kezdeti stádiumban sárgulnak, felületükön kifejlődnek a gomba telepei. Később fertőződve, a nagyobb bogyó lilás barnára színeződik, töpped. A bogyót kettévágva, annak belseje is színeződik.
A szürkepenészes rothadás a sérült leveleket, fürtöket támadhatja meg. A fertőzés valószínűsége az előrejelző készülékek szerint jelenleg alacsony.
Ebben az időszakban a tarka szőlőmoly bábozódása zajlik. Ellenük védekezésre, június 2. hetében nincs szükség.

Ha az időjárás tartósan csapadékos marad, akkor az eddig használt növényvédő szerek hatóanyagaitól függően a permetezési fordulókat rövidíteni kell.

Ezen a héten javasolt készítmények a szőlő növényvédelmére:

Syngenta:
Peronoszpóra és szürkepenészes rothadás ellen:
Pergado F
Lisztharmat ellen: Topas 100 EC

Dow AgroSciences:
Lisztharmat ellen: Karathane Star, vagy Systhane Duplo, vagy Rally Q
Peronoszpóra ellen: Dithane M45; vagy Dithane DG NeoTec

DuPont:
Lisztharmat ellen: Talendo 20 EC
Peronoszpóra és szürkepenészes rothadás ellen: Curzate F

BASF:
Lisztharmat ellen: Collis SC
Peronoszpóra ellen: Delan 700 WG

Tisztelt Partnerünk!

Tavaly az utóbbi 100 év legcsapadékosabb időjárása állította rendkívül komoly feladat elé a szőlő növényvédelmével foglalkozókat. A hagyományos betegségeken (lisztharmat, peronoszpóra, szürkerothadás) kívül korábban kevesebb problémát okozó olyan betegségek is komoly problémát okoztak, mint a fakó, vagy feketerothadás.

A tavaly képződött nagy mennyiségű áttelelő képletek közepesen esős időjárási viszonyok esetén is komoly peronoszpóra fertőzést okozhatnak a szőlő legfogékonyabb (virágzás, kötődés, korai bogyófejlődés) időszakában.
Ebben a veszélyes időszakban a szőlő védelmére javaslatunk a Tanos® 0,4 kg/ha dózisa.

Miért? Azért mert:

  • 2 hatóanyagot (cimoxanil és famoxadon) tartalmaz (így nem alakul ki vele szemben rezisztencia, sőt rezisztenciatörő lehet a permetezési programban)
  • Könnyen beilleszthető a szőlővédelmi technológiába
  • Egyenletes oszlik el a levél, bogyó felületén illetve szöveteiben
  • Újraaktiválódó hatóanyag („spóravadász”)
  • Eddig is jó ára 2011-ben jelentősen kedvezőbb lett
  • Kapható a nagyobb 3.5 kg-os kiszerelése is

A DuPont több kiváló és jól ismert peronoszpóra elleni készítménnyel is rendelkezik: Equation® Contact, Tanos®, Curzate® R, Curzate® F, melyek az adott körülményekhez és igényekhez igazodva ugyancsak megfelelő védelmet biztosítanak a szőlő védelmére.

Természetesen a szőlő nagyon fogékony fenofázisa és az időjárás a lisztharmatot is rendkívül veszélyessé teheti. Most kell megakadályozni a korai fertőzések megtörténtét, mert kialakult tüneteket megfékezni csak nagyon nehezen lehet.
A DuPont javaslata a már évek óta bevált, többször bizonyított Talendo® 0.25 l/ha dózisa.

Miért? Azért mert:

  • Kiemelkedő hatékonysága hosszantartó és biztos védelmet eredményez
  • Gázosodó hatásánál fogva a nehezen permetezhető helyekre is eljut
  • Rezisztencia nem ismert vele szemben

Igazodva a gazdasági környezethez és figyelembe véve a szőlőtermesztők zömének nehéz anyagi helyzetét kialakítottuk a Tanos® + Talendo® gombaölő szer kereskedelmi csomagot.
A csomag ára – ellentétben a legtöbb növényvédő szer árával - 2011-ben csökkent.
Segítségével nemcsak hatékonyan, hanem gazdaságosan kialakítható a lisztharmat és a peronoszpóra elleni védelem gerince szőlőben.
A Tanos® + Talendo® gombaölő szer kereskedelmi csomag 10 db 400 gramm kiszerelésű Tanos®-t és 8 db 250 ml-es kiszerelésű Talendo®-t tartalmaz, amely 10 hektár egyszeri kezelésére alkalmas. (Egymást követően két alkalomnál többször ne használja a készítményeket!)
Az idei évben magas egyedszámmal jelentek meg a tarka szőlőmoly első nemzedékének imágói. Ellene kiváló hatékonyságú az Avaunt® 150 EC 250 ml/ha dózisa.
A moly második nemzedékének lárvája kelés után egyből a bogyóba rág. Ellene javasolt megoldásunk a Coragen® 20 SC 150 ml/ha dózisa, amely azonkívül, hogy kiemelkedő hatékonysággal írtja a lárvákat, rendkívül erős tojásölő hatással is rendelkezik.

A DuPont termékekkel kapcsolatban bármilyen információért hívja a (23) 509-400-at, vagy a telefonos növényvédelmi tanácsadó szolgálatot a 06 (30) 212 -6222 telefonszámon. Keresse a DuPont termékekről szóló információs honlapot a www.dupont.hu címen az interneten.

Készítményeink felhasználása előtt olvassa el és kövesse a termékek csomagolásán lévő címke felhasználási utasításait!
O= az E.I. du Pont de Nemours and Company bejegyzett márkaneve

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945