Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta Növényvédelmi Kft, Dow AgroSciences Hungary Kft, BASF Hungária Kft, DuPont Magyarország Kft támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

2011.06.15.

Június első felében a heves záporok zivatarok által több csapadék hullott le a Somlón, mint az eddigi alkalmankénti csapadékmennyiség volt. Emiatt az előrejelző készülékek, minden állomásnál az első peronoszpóra fertőzés bekövetkezését valószínűsítik. A szőlő peronoszpóra tünetei még nem láthatók a hegy több vizsgált, amúgy érzékeny területén sem. A fertőzés elindulhat helyben képződött fertőző anyagból, de a Somló egyik jellegzetessége, hogy légáramlattal, a fertőző peronoszpóra gomba spórák több 10 kilométerről kerülnek a somlói szőlők lombozatára, fürtjeire. Az elmúlt évben kialakult nagy fertőzési nyomás és a kisebb nagyobb fertőzések alapján, a helyben áttelelt és kifejlődött fertőzési forrásból is bekövetkezhet az első spórák megtelepedése. Ha az időjárás továbbra is csapadékos marad, akkor a szemcsés fehér peronoszpóra telepeket kereshetjük a levél fonákán, de a fürtkezdeményeken is. Ha a kis bogyó színeződik, barnul, vagy lilul, de a gomba telepei nem alakultak ki, akkor azt közelebbi vizsgálattal állapíthatjuk meg, hogy a fertőzést ez a gomba okozta e. Ha az esőzések hatására súlyosabb tünetek alakulnak ki, akkor a fürt egy része vagy egésze is elpusztulhat. A további esőzések előtt, védjük a szőlőket preventíven, azaz megelőző jelleggel, vagy a feltűnő tünetekkel még nem jelentkező, de már megtelepedett peronoszpóra ellen.
A szürkepenészes rothadás főként a sérült fürtöket támadhatja meg ezekben a napokban. Fertőzésének esélye a tarka szőlőmolyok korábbi kártétele miatt nagyobb.
Az esők hatására a szőlő lombfelülete intenzív növekedésnek indul. Emiatt időben kell tervezni, majd elvégezni a zöldmunkákat, hogy a lisztharmat és a peronoszpóra számára a lombozat ne teremtsen kedvező mikroklímát a gombák felszaporodására.
A szőlő lisztharmat fertőzési esélye június első felében gyengébb volt a mérések szerint. Mivel a Somlón és a Ság-hegyen gyakoriak a lisztharmatra fogékony, vagy érzékeny fajták, ezért ügyeljünk a jól átszellőző lombozat kialakítására, hogy ne fülledjenek be és lisztharmattal ne fertőződjenek a bogyók.
Ebben az időszakban különösen fontos, a gombaölő szerek helyes megválasztása mellett, a növényvédő gépek helyes beállítása, az optimális sebesség, valamint a szórófejek megválasztása. A cél, hogy a lombra és a levelek alá is megfelelő szermennyiség jusson, főként ha a felületen akarunk gyors hatást elérni.
A tarka szőlőmoly elleni védelemre jelenleg nincs szükség.

Ezen a héten javasolt készítmények a szőlő növényvédelmére:
(a zárójelben a készítmények forgalmi kategóriái láthatók)

Syngenta:
Peronoszpóra és szürkepenészes rothadás és lisztharmat ellen:
Quadris Max (I.)
Lisztharmat ellen: Thiovit Jet (III.)

Dow AgroSciences:
Lisztharmat ellen: Karathane Star (II.), vagy Systhane Duplo (II.), vagy
Rally Q (II.)
Peronoszpóra ellen: Dithane M45 (III.); vagy Dithane DG NeoTec (III.)

DuPont:
Lisztharmat ellen: Talendo 20 EC (II.)
Peronoszpóra ellen: Tanos 50 DF (II.) vagy Equation Contact (II.)

BASF:
Lisztharmat ellen: Vivando (II.)
Peronoszpóra ellen: Forum R (III.)


Egy új standard a szőlőfürtök peronoszpóra elleni védelmében

Az alábbiakban egy olyan készítményt szeretnék ismertetni, mely kiemelkedő hatékonysággal rendelkezik a bogyók peronoszpóra elleni védelmében, és a kombinációs partnernek köszönhetően a Botrytis terjedését is gátolja. Az alábbi kép ez év június 14-én készült egy balfi kékfrankos ültetvényben. Ez jól jelzi, hogy mennyire fontos odafigyelni ültetvényeinkre és most is a lehető leghatékonyabb készítményt kell alkalmazni.

Leírás: C:\Users\u643174\Documents\DANI\FOTOALBUM\PARTNEREK\SOPRON\IMG_1386.JPGTermészetesen azt sem szabad elfelejtenünk, hogy ebben az időszakben a megfelelő szerválasztás mellett kiemelkedő fontosságú a zöldmunkák időbeni és jó minőségben történő elvégzése is. Szellős lombozat kialakításával biztosítjuk, hogy a kórokozók számára kevésbé legyen kedvező a mikroklíma és elérjük, hogy a permetlé is eljusson oda, ahol ki kell fejtenie a hatását.

A Leírás: D:\!munkahely\!Syngenta Prez\src\syngenta termek logok\Pergado_F.zip Folder\FIle_Formats\Pergado_F_RGB.jpg egy olyan peronoszpóra elleni készítmény, melyet kifejezetten a szőlőbogyók védelmére ajánlunk. Hatóanyaga a mandipropamid gyorsan beépül a növény viaszrétegébe, ahol hosszú ideig stabilan megmarad. Ezáltal elsődlegesen azt akadályozza meg, hogy a kórokozó egyáltalán behatoljon a bogyó belsejébe, így nem ér bennünket gazdasági kár. Transzlamináris mozgás következtében a szer a levélfelület mindkét oldalán megtalálható. A permetcsepp beszáradása után nem tudja lemosni az eső!!! 24-48 órás kuratív hatásának köszönhetően a már kialakult fertőzéseket is blokkolni képes. A mandipropamid a foszfolipidek bioszintézisét és a sejtfal képződését gátolja.
E hatásmódnak köszönhetően megakadályozza a spórák csírázását és a gombafonalak növekedését. Erős fertőzés veszély esetén a Pergado F egyértelműen jobb fürtvédelmet biztosít, mint a legelterjedtebb konkurens termékek. Az ajánlott dózisban (2-2,5 kg/ha) tökéletes fürt és lombvédelmet biztosít. Más peronoszpóra elleni készítményekhez képest kiemelkedő bogyóvédő hatása miatt elsősorban a virágzás utáni kezelésekre ajánljuk. A kombinációs partnerként bene lévő folpet miatt a szürkepenész kórokozójának szaporítóképleteit is ritkítja és segít a Botrytis fertőzés kialakulásának megakadályozásában.


"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945