VÁLTOZÁSOK

a Nébih Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóság személyes ügyfélfogadási rendjében

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 2020. március 23-tól – a koronavírus-fertőzés terjedésének mérséklése érdekében – az alábbi korlátozásokat vezeti be személyes ügyfélszolgálata esetében.

Kérjük, hogy a borászati termékek forgalomba hozatalával kapcsolatos eljárást lehetőség szerint elektronikusan, Ügyfélkapun kezdeményezzék. A forgalomba hozatallal kapcsolatos laboratóriumi vizsgálatok elvégzéséhez szükséges bormintákat azonosítható módon, és dokumentumokat (5051-es kitöltött kérelem, C típusú származási bizonyítvány, szükség esetén érzékszervi bírálati jegyzőkönyv) elsősorban postai úton juttassák el Igazgatóságunkhoz. Amennyiben ez nem megoldható, úgy azokat személyesen az Igazgatóság Mintaátvételi helyén kérjük leadni.

A Mintaátvétel nyitvatartási ideje: Hétfőtől-csütörtökig: 8:00-14:00

Pénteken: 8:00-12:00

Kérjük, hogy borászati eljárásokkal kapcsolatos kérelmeiket (5051, 5053, 5056, 5057) az elektronikus ügyintézést preferálva, ügyfélkapus hozzáférés segítségével indítsák. Az ügyfélkapus ügyintézéshez kapcsolódó kitöltési útmutató itt érhető el:

Kitöltési útmutató

Amennyiben a kérelemhez laboratóriumi vizsgálatok is kapcsolódnak, kérjük, hogy a vizsgálatokhoz szükséges mintákat és dokumentumokat postai úton küldjék meg a következő címre:

NÉBIH Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóság

1508 Budapest Pf.: 47.

Az eljárás díját az e-ügyintézési folyamat végén megadott összegben a megadott számlaszámra szíveskedjenek átutalással teljesíteni.

Az átutaláshoz szükséges bankszámla szám: 10032000-00289782-00000000

Minden esetben a közleményben hivatkozzon a kapott iktatószámra.     

Külön kérjük, hogy a benyújtott kérelmek megjegyzés rovatában szíveskedjen megjelölni azt az e-mail címet és személyt (telefonszámot), akivel a hatóság – szükség esetén – kapcsolatot tarthat az eljárás során.

 

A beküldött minták megfelelőségéről, a minta leadásánál megadott email címre postázásra kerül a Nébih által kiadott négyjegyű azonosító. A kapott négyjegyű forgalomba hozatali engedélyazonosító segítségével, a NÉBIH Navigátor nevű alkalmazáson keresztül győződhetnek meg a minta megfelelőségéről. Amennyiben a kapott négyjegyű azonosító megtalálható a fenti alkalmazásban, mint érvényes engedély, az adott termék forgalomba hozatala engedélyezésre került. Az alkalmazásban feltüntetjük a mért tényleges alkoholtartalom értéket is a bortétel megnevezése mellett.

 A NÉBIH Navigátor alkalmazás az alábbi linkeken tölthető le.

 Az applikációt Androidos telefonra az alábbi link segítségével töltheti le:

https://play.google.com/store/apps/details?id=hu.gov.nebih.playstore.launcher

 Külön szükséges továbbá az ADATBÁZISOK modul letöltése is az alábbi helyről:

https://play.google.com/store/apps/details?id=hu.gov.nebih.playstore.launcher.modules.database

    IOS telefonra az alábbi link segítségével töltheti le:

https://appsto.re/hu/vOfE5.i

 Az adatbázisok modulban a BOR FORGALOMBAHOZATALI ENGEDÉLY menüpontot kiválasztva, a megadott 4 jegyű azonosítót begépelve érhetők el a kívánt adatok.

Kérjük ügyfeleinket, hogy mindannyiunk egészségének megóvása érdekében, a személyes jelenlét helyett, minden lehetséges esetben vegyék igénybe a Nébih telefonos és elektronikus ügyfélszolgálati csatornáit!

Telefonszámainkról és egyéb elérhetőségeinkről, valamint a személyes jelenlétet NEM igénylő ügyintézés formáiról és lehetőségeiről honlapunkon tájékozódhatnak:

https://portal.nebih.gov.hu/web/guest/kiemelt-telefonszamok

Felelős együttműködésüket és  megértésüket előre is köszönjük!

Nébih Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóság

 

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945