Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta Növényvédelmi Kft, Dow AgroSciences Hungary Kft, BASF Hungária Kft, DuPont Magyarország Kft támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

2011.06.21.

A hét végén megérkezett front kisebb lehűlést és 6-7 mm csapadékot hozott. Ez a csapadék a lombfelületen tartós (több órás) levélnedvességet eredményezett. A tartós levélnedvesség tovább fokozta a szőlő peronoszpóra fertőzések esélyét. Azokon a területeken valószínűbb a tünet első megjelenése, ahol eddig csak kontakt hatóanyagokkal védekeztünk, vagy 14 napnál hosszabb permetezési fordulókat hagytunk. A fertőzési gócok kialakulásának elkerülésére továbbra is használjuk a felszívódó-kontakt kombinációkat a 12-14 napos fordulókkal. Ha kontakt készítményt használunk, rövidítsük a fordulókat 6-7 napra.
Hasonló a helyzet a szőlő lisztharmat esetében. Itt a fertőzések kialakulását a nagy lombozat segíti, ahol a levelek alatt fejlődő fürtök, párás környezetben helyezkednek el. Ebben az időszakban fontos, hogy a fürtöket belülről védjük a kórokozó ellen. Törekedjünk a megelőzésre, időben végezzük el a zöldmunkát, majd a permetezést! Ha a lisztharmat megtelepedik, megakadályozza a bogyó növekedését és ebben a stádiumban már nehéz blokkolni a kórokozó terjedését.
A zöldmunka, hajtásritkítás most azért is lényeges, mert a fagykárt szenvedett hajtások elhalt, vagy részben elhalt szövetein megtelepedett a szürkepenészes rothadás. Telepei a lombozat alatt „kivirágoztak” (1. kép). Ezekből a fertőző telepekből könnyen indulhat további fertőzés az esetlegesen repedt, sérült bogyókon. A fagykárt szenvedett hajtások növekedésével a hajtás töve egyre kevesebb terhet bír el, letörik. A zöldmunka végzésénél érdemes ezeket a barnult, elhaló hajtástövű részeket eltávolítani. Így ritkíthatjuk a szürkepenész gócait, valamint a lomb könnyebb átszellőzését biztosíthatjuk. Használjunk sebfertőző gomba elleni hatóanyagot is a fagykár sújtotta tőkéken!
A tarka szőlőmoly rajzása a hét meleg napjain erősödik. A hét végén, vagy a jövő hét elején, már érdemes rovarölő szert használni a molylárvák kártételének megakadályozására.
Helyenként a zöld cserebogár rágja (2. kép) a szőlő lombozatát a Somlón. Egyedszámuk még nem indokolja az ellene való kezelést.

Ezen a héten javasolt készítmények a szőlő növényvédelmére:
(a zárójelben, a készítmények forgalmi kategóriái láthatók)

Syngenta:
Peronoszpóra, szürkepenészes rothadás és lisztharmat ellen:
Quadris Max (I.)
Lisztharmat ellen: Thiovit Jet (III.)
Tarka szőlőmoly ellen: Karate Zeon 5 CS (III.) vagy Affirm (II.)

Dow AgroSciences:
Lisztharmat ellen: Karathane Star (II.), vagy Systhane Duplo (II.), vagy
Rally Q (II.)
Peronoszpóra ellen: Dithane M45 (III.); vagy Dithane DG NeoTec (III.)
Tarka szőlőmoly ellen: Laser (biológiai növényvédelemben is használható!) (II.), vagy
Runner 2 F (III.)

DuPont:
Lisztharmat ellen: Talendo 20 EC (II.)
Peronoszpóra ellen: Tanos 50 DF (II.) vagy Equation Contact (II.)
Tarka szőlőmoly ellen: Avaunt 150 EC (II.), vagy Coragen 20 SC (II.)

BASF:
Lisztharmat ellen: Vivando (II.)
Peronoszpóra ellen: Forum R (III.)
Tarka szőlőmoly ellen: Cascade 5 EC (II.)

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945