Tisztelt Hegyközségi Tagok!

 

Megjelent a 24/2019. (VI. 1.) számú Kincstár Közlemény a szőlőültetvényekben végzett zöldszüretre igényelhető támogatásról szóló 22/2019. (V. 31.) AM rendelet alapján a 2018/2019 borpiaci évben benyújtandó támogatási kérelem nyomtatványok közzétételéről.

 

Közlemény elérhető az alábbi linken:

https://www.mvh.allamkincstar.gov.hu/kozlemenyek/-/kozlemeny/24-2019-vi-1-szamu-kincstar-kozlemeny

 

A Betétlap és a hegybírói záradék kitöltése és kiállítása a zöldszüreti támogatáshoz kapcsolódó nyomtatványok kiállítására kialakított informatikai rendszerből történik a hegybíró által.

 

A HEGYBÍRÓI IGAZOLÁS KÉRELMEZÉSÉRE JÚNIUS 6-ÁIG VAN LEHETŐSÉG.

 

HIÁNYPÓTLÁSRA LEHETŐSÉG NINCS.

 

támogatási kérelmet a közlemény 1-2. számú melléklete szerinti B4050 és B4051 számú nyomtatványokon az előírt mellékletek csatolásával együtt 2019. június 1-je és 2019. június 11-e között kell benyújtani postai úton a következő címre:

Magyar Államkincstár  Piaci és Nemzeti Támogatások Főosztálya (postacím: 1476 Budapest Pf. 407.).

 

2019. június 11-ét követően benyújtott (postára adott) támogatási kérelmet a Kincstár visszautasítja.

 

A zöldszüret elvégzésének tényét összefüggő területenként az elvégzést követő egy munkanapon belül, de legkésőbb 2019. július 11-ig be kell jelentenie a területileg illetékes hegybíró, valamint a Kincstár részére.

A zöldszüret elvégzésének tényét a jelen közlemény 3. számú melléklete szerinti B4052 számú nyomtatványon kell a Kincstár részére bejelenteni az alábbi lehetőségek egyikén az elvégzést követő munkanapig, de legkésőbb 2019. július 11. napjáig:

 

Telefax útján az alábbi számok egyikén: Telefax: (1) 219-45-11 vagy (1) 219-45-12

 

Elektronikus úton az alábbi e-mail címre: E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

A zöldszüret elvégzésének tényét összefüggő területenként külön-külön kell benyújtani!

 

Üdvözlettel:

 

Pászti János

hegybíró

Nagy-Somlói Borvidék Hegyközsége

Mobil: +36 70 509 8745

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Facebook: hegykozseg

Web: www.hnt.hu

 

1

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945