Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta Kft, támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

2018.07.27. 

Zsendülés, érés, szüret – előzzük meg a szürkerothadást!

A korai fajták szürete elkezdődött, a zsendülés és érés van folyamatban a késői fajtáknál. Az időjárás változékonysága miatt mindig nagy kérdés, hogy mikor és mivel kezeljük a szőlőt utoljára, hogy megvédjük a rothadástól és a szőlőlisztharmat, peronoszpóra levélen gyorsan szaporodó alakjaitól.

A levélen már több hete szaporodó szőlő lisztharmat a fertőzöttebb területeken érleli, vagy már beérlelte az áttelelő kazmotéciumait. Az áttelelő képletek képződésének megakadályozására és a levelek egészségesen tartására érdemes még ebben az időszakban a késői érésűeken használni a kontakt készítményeket. Egyes biológiai gazdálkodásban is használható termésnövelő anyagok és tapadásfokozók jelentős gyérítő hatással lehetnek a levélen fejlődő lisztharmatra, kazmotéciumokra is.

A szőlő peronoszpóra a meleg időjárásban gyengülő nyomással mutatkozik, de a levélen lévő gócok egy csapadék hatására gyorsan aktivizálódnak és a levél gyors fertőződését okozzák ebben az időszakban. Emiatt az utolsó kezeléseknél használjunk kontakt és ölő hatású készítményeket.

A szőlő szürkerothadás a jégverés óta jelen van sajnos a borvidéken, helyenként erősebb fürtfertőződéssel. Ha a szüretig még több hétig várnunk kell, akkor érdemes a rövid hatásidejű szerekkel a védelmet biztosítani. Alternatív megoldásként a biológiai művelésű területeken szintén termésnövelő anyag és tapadásfokozó használatával érhetjük el a rothadással fertőzött bogyók leszáradását. Minden esetben a dózis megválasztására és a várakozási idő betartására kell ügyelni!

Az amerikai szőlőkabóca imágói ellen a szüret előtt rövid várakozási idejű rovarölő szerrel védekezzünk!

 

20180727

Ajánlott növényvédelmi technológia:

Syngenta:

szőlő lisztharmat ellen: Thiovit Jet ÉVI: 0 nap

szőlő peronoszpóra ellen: Neoram 37,5 WG (zsendülés végéig ajánlott) ÉVI: 21 nap

amerikai szőlőkabóca ellen: Luzindo ÉVI: 30 nap, Karate Zeon 5CS ÉVI: 3 nap

szőlő szürkerothadás ellen: Chorus 50 WG ÉVI: 14 nap, Switch 62,5 WG ÉVI: 14 nap 

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945