Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta Kft, támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

2018.06.27. 

Változékony idő kedvez a lisztharmatnak és a peronoszpórának!

Szokatlanul korán értük el a fürtzáródás állapotát, amikor egyre nehezebb a feladatunk, ha eredményes növényvédelmet akarunk folytatni a szőlőben.

A fürtök védelme mindvégig elsődleges, de ettől az időszaktól a bogyók kocsány felőli oldalát már nehezen védjük meg a kontakt hatású növényvédő szerekkel. Ha eddig az időszakig sikerrel megelőztük a szőlő lisztharmat fertőzést a levélen és fürtön, akkor a későbbiekben könnyebb feladat vár ránk. Ellenkező esetben a fürtök még mindig ki vannak téve a lisztharmat konídiumok támadásának. Sajnos több okból kifolyólag ezekben a hetekben nehéz időben elvégezni a zöldmunkát, ami még inkább hajlamosít az erős fürtfertőzések kialakulására. Lehetőség szerint minél hamarabb végezzük el a zöldmunkát, majd használjunk olyan hatóanyagot, amellyel felváltjuk a korábbi permetezésnél használt gombaölő szert. A lisztharmat gomba ellenállósága bizonyos hatóanyagokkal szemben könnyen kialakul, ezért a rezisztencia megelőzésére törekedjünk! Az ökológiai gazdálkodást folytatók a lisztharmat ellen engedélyezett magasabb dózist használják a dózishatárértékek között és a jobb fedés érdekében célszerű nagyobb permetlé mennyiséggel elvégezni a kezelést, még akkor is, ha tapadásfokozó készítményt használunk.

A szőlőlevélen és elvétve már a fürtön is látható a szőlő peronoszpóra tünete. A hét végéig még erősödhet ennek a kórokozónak a fertőzési nyomása, majd a felmelegedés után várhatóan csökken – csapadéktól függően. Ebben az esetben is használjuk a kombinált hatóanyagú (kontakt és felszívódó) készítményeket, hogy a foltok a levélen gyorsan beszáradjanak és a fürtöt is megóvjuk a szóródó spóráktól. A biogazdálkodást folytatók esetében nagy hangsúly helyeződik a megfelelő permetező gép használatára, amely akkor jó, ha a levelek átpörgetésével a levél színén és fonákján is fedést tud biztosítani. Ennek megsegítésére itt is előnyben vagyunk, ha nagyobb permetlé mennyiséget használunk, de az ne csepegjen le a levélről!

A fürtzáródás időszaka a legmegfelelőbb idő arra, hogy hosszú hatásidejű (és várakozási idejű) felszívódó szerrel védekezzünk a szőlő szürkerothadás ellen és megalapozzuk a későbbi időszak fürtvédelmét.

Rajzik a tarka szőlőmoly II. nemzedéke, ezért az első lárvák megjelenésére számítani lehet. A hét második felében már használhatunk a kártevő ellen rovarölő szert, amikor praktikus megoldásképpen a tarka szőlőmoly és az amerikai szőlőkabóca ellen akár egy féle hatóanyaggal védekezhetünk.

20180627

Növényvédő szer ölő hatás a szőlő peronoszpóra levélfoltján

 

Ajánlott növényvédelmi technológia:

Syngenta:

szőlő lisztharmat: Thiovit Jet és Topas 100 EC vagy Dynali

szőlő peronoszpóra: Ridomil Gold Plus WP vagy Quadris Max (rothadások ellen is)

amerikai szőlőkabóca ellen: Karate Zeon vagy Luzindo

szőlő szürkerothadás ellen: Switch 62,5 WG

 

 

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945