Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta KftBASF támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

2017.07.13.

A szőlő lisztharmat utolsó harcát folytatja a fürtök ellen, a szőlő peronoszpóra a lombon erősít.

Zivatarokkal tarkított időjárás uralkodott ezen a héten, a Nagy-Somlói borvidéken is. Főként a hét második felében lehullott csapadék mennyisége, a Sághegyen volt a legtöbb (41 mm 1 hét alatt) a mérőműszerek szerint. Mindez hosszú ideig tartó levélnedvességgel párosult és a borvidék egészére elmondható volt a csapadékos, ámde meleg időjárás. A következő napokban enyhe lehűlés, majd fokozatos felmelegedés várható.

A fürtökön a szőlő fejlettségi állapota és a szőlő lisztharmat biológiája miatt már csak 7-10 napig alakulhat ki újabb lisztharmat fürtfertőzés. Ennek megelőzése ugyanolyan fontos, mint az első fertőzéseké, hiszen a gomba miatt ebben a viszonylag rövid időszakban is kialakulhat fürtveszteség. Erre a fogékony fajtákon számíthatunk elsősorban, ahol gyorsan szaporodhat és fertőzhet a kórokozó. A fürtök védelme mellett a levelek egészsége hasonlóan fontos, amikor a bogyók zsendüléséig, majd később, a lombozatban még sok fontos anyag szintetizálódik, amely aztán a fürtök minőségét határozza meg. Ezek alapján a levelek és fürtök védelmére azonos mértékben kell törekedni és meg kell akadályozni a lisztharmat felszaporodását a leveleken is.

A múlt heti csapadék hatására a szőlő peronoszpóra következő fertőzési ciklusa indult el, amely a levegő hőmérsékletét figyelembe véve 5-6 nap alatt olajfoltok megjelenésével mutatkozhat meg a leveleken. Sűrű megjelenése valószínű a hajtások végén, esetleg az idősebb leveleken, amely időben elvégezett kezelés hiányában tovább szaporodhat. Újabb eső hatására, védekezés hiányában akár levelek leszáradását is okozhatja ez az infekció. Használjunk felszívódó, vagy helyileg felszívódó hatóanyagot a peronoszpóra ellen. Ha már sporuláló telepek láthatóak a levélen, akkor a kontakt hatóanyag alapos kijuttatása gyorsabb ölő hatást eredményezhet.

Az amerikai szőlőkabóca kifejlett alakjai ellen a következő héten indokolt a védekezés annak érdekében, hogy a szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazma fertőzését megakadályozzuk.

20170713

Peronoszpóra olajfoltok a levélen 

 

Ajánlott növényvédelmi technológiák ebben az időszakban: 

Syngenta:

szőlő lisztharmat ellen: Dynali vagy Topas 100 EC és Thiovit Jet

szőlő peronoszpóra ellen: Ridomil Gold MZ 68 WG vagy Pergado F vagy Ridomil Gold Plus 42,5 WP vagy Neoram 37,5 WG

amerikai szőlőkabócák ellen: Actara SC vagy Luzindo

BASF:

szőlő lisztharmat: Kumulus S+bármely tebukonazol hatóanyag

szőlő peronoszpóra: Orvego vagy Delan 700 WG vagy Polyram DF 

amerikai szőlőkabóca: Fendona 10 EC

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945