Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta KftBASF támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

2017.06.23.

A kánikula ellenére rejtőzködően, de fejlődik a fürtön a lisztharmat!

A múlt hét végén lezúduló eső felfrissülést hozott a borvidéken, de mennyisége 5-10 mm között volt csak mérhető. A rövid ideig tartó lehűlés után gyorsan emelkedett a hőmérséklet és a hét második felére 35 Cᵒ feletti értékek is mérhetőek voltak a legmelegebb órákban.

A leveleken már a múlt héten is nagyobb számban meglévő lisztharmat foltokról leváló konídiumok célba vették a bogyókat. Ott, ahol a felületet és a szöveteket belülről sem védte gombaölő szer hatóanyag, gyorsan tapadtak meg ezek a fertőző képletek és elindult a telepfejlődés a fürtökön is. A másik oka lehet a fürtlisztharmat kialakulásának, hogy nem volt alapos a kijuttatás, vagy a levelek takarásában nem jutott el a permetlé a fürtökig, esetleg nem a megfelelő felszívódó szert választottuk. Ebben az időszakban kulcsfontosságú a hatóanyag megválasztása a fürtzáródásig. A kén mellett használjunk ölő hatással is bíró lisztharmat elleni készítményt és tartsuk be a hatóanyagok váltására vonatkozó szabályt, azaz ne használjuk ugyanazt a készítményt egymás utáni permetezési fordulókban!

A hetekkel ezelőtt jelentkező peronoszpóra fertőzés, majd az újabb csapadék a várt eredménnyel járt, azaz a rövid inkubációs időt követően megjelentek a leveleken a peronoszpóra olajfoltjai. A kialakuló szárazság, a csökkenő légköri pára miatt ezek a fertőzések már nem tudtak sporuláló telepekké fejlődni. Ez a helyzet csökkenti a fertőzés veszélyét, de mindezt nem szabad alul értékelni! A következő permetezéskor, lehetőleg az újabb csapadék érkezése előtt, használjunk a szöveteket belül is védő hatóanyagot!

Ne feledkezzünk meg a tápanyagok szerepéről, különösen a szélsőséges időjárás miatt, ami a korai sárgulást, vagy a tápelemek számos hiánytünetét erősítheti.

A borvidéken a 2016. évben már repült az amerikai szőlőkabóca. A kártevő lárvája ellen most ajánlott védekezni, hogy elkerüljük a szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazma fertőzését. 

 

 20170623 120170623 2

 Szőlő peronoszpóra levélen (Somlószőlős) és lisztharmat a fürtön (Somlóvásárhely – keleti oldal)  

 

Ajánlott növényvédelmi technológiák ebben az időszakban:

 

Syngenta:

szőlő lisztharmat: Dynali és Thiovit Jet

szőlő peronoszpóra: Ridomil Gold MZ vagy Pergado F

amerikai szőlőkabóca: Actara SC, vagy Luzindo

 

BASF:

szőlő lisztharmat: Sercadis vagy Kumulus S+bármely tebukonazol hatóanyag

szőlő peronoszpóra: Orvego vagy Delan 700 WG 

amerikai szőlőkabóca: Fendona 10 EC

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945