Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta KftBASF támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

2017.05.24.

Alig léptek túl a tőkék a hideg okozta stressz hatásokon, máris támad a szőlő lisztharmat és a szőlő peronoszpóra!

A borvidéken lehullott csapadék mennyisége az elmúlt egy hónapban 46-62 mm között volt mérhető. A csapadékosabb Somlószőlős (62 mm) mellett Ság hegyen 16 mm-el kevesebb eső (46 mm) esett április végétől a mai napig. A változékony, zivatarokkal tarkított, de meleg időjárás rendkívüli mértékben erősíti a kórokozók fertőzési nyomását. A gombafertőzés esélyeit növeli a késői fagyok miatt gyengült szőlőállomány fogékonysága.

A szőlő lisztharmat első tüneteinek megjelenésével számolhatunk ezekben a napokban, mivel május eleje óta többször bekövetkezett aszkospóra szóródás, különösen a Ság hegyen és a Somló hegy nyugati oldalán. 2016. évben május végén már megjelent a lisztharmat a Somlón! Az aszkospórák megtapadása és az első fehéres micélium telepek kialakulása szabad szemmel alig észrevehető. Alapos vizsgálattal találhatjuk meg az első lisztharmat fertőzés nyomait a tőketörzs közelében fejlődő levelek fonákján(!). Ha biztosra akarunk menni és időben meg akarjuk védeni a szőlőt, akkor a csapadék elvonulása után az első lehetséges alkalommal védekezzünk! Sokan kezelték már a szőlőt kén hatóanyaggal. Aki ezt megtette, ebben az időszakban nyugodtabb lehet. Ha még nem védekeztünk kontakt hatóanyaggal, akkor a biztos hatás érdekében már ne használjuk önállóan a ként, hanem térjünk át a felszívódó készítményekre. Növényvédő szertől, fajtától, kitettségtől és az esetleges korábbi kezelésektől függően válasszunk kombinációt, vagy önálló hatóanyagot.

A szőlő peronoszpóra a gyakori esőzések hatására fertőz. Ennek esélye a Somló nyugati oldalán és a Ság hegyen nagyobb. A fertőzést követő első olajfoltok megjelenésére június első napjaiban számíthatunk, ha nem védekezünk megfelelően. Első lépésként réztartalmú, vagy egyéb kontakt hatóanyag felhasználása mellett érdemes dönteni. Ha a védekezés későbbi időpontra csúszik, akkor a kombinált hatóanyagot tartalmazó, vagy felszívódó szert válasszuk.

A védekezés lényeges eleme, hogy a területünkre arányosan pontosan keverjük be a gombaölő szert. Nem érdemes többet bekeverni az adott hatóanyagból. Sokkal hasznosabb a pontos kijuttatásra törekedni. Ez azt jelenti, hogy a területre megfelelő növényvédő szert a lomb méretéhez igazított permetlével, lehetőleg maximális levélfedéssel permetezzük ki. A kijuttatás bármely pontján adódó hiba csökkenti a növényvédő szer hatást!

A tarka szőlőmoly rajzása folyamatos, de lárvakelés még nem látható. Az amerikai szőlőkabóca lárvái kelnek. A védekezést a lárva fejlettebb alakjai ellen időzítsük! Ezek alapján, a héten rovarölő szer kijuttatása még nem indokolt. 

Ajánlott növényvédelmi technológiák ebben az időszakban:

Syngenta:

szőlő lisztharmat: Thiovit Jet és Topas 100 EC

szőlő peronoszpóra: Bravo 500 vagy Ridomil Gold Mz

szőlő levélatkák: Vertimec Pro (amennyiben szükséges)

BASF:

szőlő lisztharmat: Kumulus S vagy Sercadis

szőlő peronoszpóra: Polyram DF vagy Acrobat MZ WG

Előzzük meg az ehhez hasonló lisztharmat fertőzéseket!

 

20170524

 

(A kép 2015.06.04.-én készült)

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945