Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta Növényvédelmi KftBASF Hungária KftDow AgroSciences Hungary Kft, DuPont Magyarország Kft, Agroterm KftDevecseri Agrokémia Kft támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

2015. 07. 15.

 

Az elmúlt 10 napban megközelítőleg 30 mm (21-29) csapadék hullott a Somlón. A Ság hegyen és a Kissomlyón a csapadékmennyiség alig érte el a 15-18 mm-t. A heti enyhe időjárás újabb lassú felmelegedéssel folytatódik és a hétvégén kánikula várható.

A borvidéken a tömött fürtű fajtákon bekövetkezett a fürtzáródás és a lomb alól az alapos levelezéseknek, zöldmunkának köszönhetően kivillannak a jó termést ígérő fürtök.

Jelen állapotban minden reményünk meglehet arra, hogy jó minőségű és mennyiségű termést szüreteljünk.

A szőlő lisztharmat ugyan minden érzékeny fajtájú területen megjelent, de a fürtök fertőzésre való fogékonysága július végére jelentősen lecsökken. Július második felében, egy utolsó ’erős csapást’ érdemes mérni a folyamatosan szaporodó kórokozóra. 12-14 napos permetezési fordulóval juttassunk ki olyan hatóanyagot, amely még belülről, felszívódó hatást kifejtve akadályozza a micéliumok bogyó héjon való táplálkozását. Ezt követően a héj fokozatos vékonyodásával augusztus elejétől a kontakt hatóanyagok használatára térhetünk át.

A levelek ritkítása és az erős UV sugárzás miatt gyakori látvány a bogyók megégése, azaz hogy a bogyóhéj rásül a magra. Ezek a tünetek fokozódhatnak a hétvége időjárása miatt. A megégett bogyók töppednek és leszáradnak.

A tömött fürtű fajták eljutottak abba az állapotba, amikor bogyók megrepednek a fürtzáródás okozta nyomástól. Ennek eredményeképpen, ugyan csak közepes fertőzési esély volt rá, de kialakultak az első szürkerothadás tünetek! A rothadás tünete még nagyon ritka a borvidéken, de arra alkalmas, hogy figyelmeztessen minket az időben elvégzendő felszívódó rothadás elleni kezelésre. A belülről védett fürtök egy esős periódusban is ellenállnak és a rothadás kialakult gócaiból nehezebben hatalmasodhat el a fertőzés a most elvégzett kezelés hatására.

A szőlő peronoszpóra abban az esetben fertőzhetne a borvidéken, ha a fertőző anyag akár kisebb mennyisége jelen volna. Mivel a korábbi fertőzések telepei leszáradtak, ezért csak a távolabbról érkező légáramlatokban szállítódó spórák fertőzhetnek. Az elmúlt 10 napban ehhez kellő mennyiségű csapadék hullott. A megelőzés érdekében kontakt hatóanyaggal előzzük meg az esetleges fertőzéseket!

A tarka szőlőmoly lárvakelése nem volt számottevő, bár az elhúzódó rajzás miatt még lehet számítani új fürtkártétel megjelenésére.


 

Az első szürkerothadás tünet a Somlón, 2015-ben

Az első szürkerothadás tünet a Somlón, 2015-ben

Nap égette bogyók a fürtön

2015.07.15.-én javasolt növényvédelmi technológia, forgalmazó cégenként:

 

Syngenta:

szőlő lisztharmat: Topas 100 EC és Thiovit Jet

szőlő peronoszpóra: Pergado CU vagy Ridomil Gold MZ

szőlő szürkerothadás: Chorus

szőlő kabócák: Actara SC vagy Luzindo

 

Basf:

szőlő lisztharmat: Collis

szőlő peronoszpóra: Copac Flow

szőlő szürkerothadás: Scala

szőlő kabócák: Fendona 10 EC

 

Dow AgroSciences:

szőlő lisztharmat: Karathane Star és Rally Q, vagy Systhane Duplo,

szőlő peronoszpóra: Dithane M-45, vagy Dithane DG Neo-Tec (kontakt hatás!)

szőlő kabócák: Reldan 22 EC, vagy Laser

 

DuPont:

szőlő lisztharmat: Talendo Extra

szőlő peronoszpóra: Curzate Super vagy Curzate F (peronoszpóra és szürkerothadás ellen (utóbbi ellen kontakt hatással)

 

Agroterm:

szőlő lisztharmat: Microthiol Special

szőlő peronoszpóra: Miltox Special Extra WP vagy Vondozeb Plus 

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945