Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta Növényvédelmi KftBASF Hungária KftDow AgroSciences Hungary Kft, DuPont Magyarország Kft, Agroterm KftDevecseri Agrokémia Kft támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

2015. 07. 09.

 

Az erős szél igénybe vette a hajtásokat és a fürtökön a tarka szőlőmoly második lárvanemzedéke is sérüléseket okoz!

 

A szőlőn keletkező sérülések a rothadási folyamatok elindítói. Ezeket a jelenségeket fokozzák a kártevők, a szőlőmoly lárvák. A kártevő molyok lárvakelése július első napjaiban kezdődött. Csak akkor hatékony a lárvák elleni védelem, ha a lárvakelés kezdetére időzítjük a permetezést.

A fürt bogyóinak kártételét mihamarabb elvégzett rovarölő szeres kezeléssel előzhetjük meg, de a későbbi hetekben már nem fogjuk tudni elérni a megfelelő eredményt. A tojásokból kikelő tarka szőlőmoly lárvák berágnak a bogyóba, ahol a növényvédő szer hatása megszűnik, vagy jelentősen csökken.

A gombabetegségek közül a szőlő lisztharmat fürtfertőzéseire kell továbbra is összpontosítani. Az ilyen időszakban, azaz a fürtök záródása előtt, a bogyónövekedés utolsó fázisában kialakuló lisztharmat fertőzés nagy kihívást jelent. A már fertőzött fürtökön csak a hatóanyagokat kombinálva tudunk eredményt elérni! Azaz a felszívódó és a kontakt hatóanyag együttes hatása lehet elegendő. Ha eddig sikerrel védtük meg a fürtöket a lisztharmattal szemben, akkor 1-2 jól megválasztott kezelés az idei garancia a teljes sikerre. Megközelítőleg 2 hét múlva a vékonyodó héjú bogyók már nem fertőződhetnek. A fiatalabb fejlettségű bogyókon azonban ekkor is gyors lisztharmat telepfejlődés mehet végbe. Ezt figyelembe véve végezzük el a júliusi kezeléseket, fertőzött területeken 10-12 naponta!

Kezdeti tőkepusztulás tünetei levélen.

A szőlő peronoszpóra olajfoltjai a csapadék következtében a fiatal hajtásokon jelentkezhetnek, de ebből erős fertőzési nyomás kialakulására nem kell számítani, különösen az elkövetkezendő szintén száraz napokon. Az óvatosság érdekében kontakt szerrel kezeljünk!

A zsendülés előtti időszakban erősítsük a lombozatot a szőlőben használatos lombtrágyákkal, különösen a vas, kálcium, kálium és a magnézium utánpótlás lehet fontos ebben az időszakban a borvidéken.

A vashiány tüneteivel már találkozhattunk, illetve előfordulnak a tőke pusztulását okozó gombák tünetei is. Ezeket a tőkéket jelöljük meg és részleges pusztulás esetén tavasszal dönthetünk a tőke drasztikus visszavágása, ifjítása mellett. A metszőolló fertőtlenítése az ilyen tőkéken végzett zöldmunka, vagy később a metszés alkalmával fontos!

2015.07.09.-én javasolt növényvédelmi technológia, forgalmazó cégenként:

 

Syngenta:

szőlő lisztharmat: Topas 100 EC vagy Dynali és/vagy Thiovit Jet (kontakt)

szőlő peronoszpóra: Pergado F vagy Quadris Max

szőlő kabócák: Actara SC vagy Luzindo

tarka szőlőmoly: Affirm, vagy Karate Zeon 5 CS vagy Luzindo

 

Basf:

szőlő lisztharmat: Vivando vagy Collis

szőlő peronoszpóra: Polyram DF, vagy Forum R,

tarka szőlőmoly és szőlő kabócák: Fendona 10 EC

 

Dow AgroSciences:

szőlő lisztharmat: Karathane Star és Rally Q, vagy Systhane Duplo,

szőlő peronoszpóra: Dithane M-45, vagy Dithane DG Neo-Tec (kontakt hatás!)

szőlő kabócák: Reldan 22 EC, vagy Laser         

tarka szőlőmoly: Runner 2F vagy Laser

 

DuPont:

szőlő lisztharmat: Talendo Extra

szőlő peronoszpóra: Curzate Super vagy Tanos

tarka szőlőmoly: Coragen 20 SC vagy Avaunt 150 EC, vagy Steward 30 DF

 

 

Agroterm:

szőlő lisztharmat: Microthiol Special (felszívódó szerrel kiegészítve!)

szőlő peronoszpóra: Miltox Special Extra WP vagy Vondozeb Plus (kontakt hatás)

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945