Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta Növényvédelmi KftBASF Hungária KftDow AgroSciences Hungary Kft, DuPont Magyarország Kft, Agroterm KftDevecseri Agrokémia Kft támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

2015. 07. 02.

 

Ez az időjárás a nagy lombozatú tőkéken a szőlő lisztharmat gyors felszaporodását, erős fürtfertőzést válthat ki!

A fürtök ebben az időszakban különösen veszélyben vannak, mert a bogyók a kocsány felől gyorsan fertőződnek. Ezekre a helyekre a borsó nagyságú bogyók mellett kevés növényvédő szer jut, valamint a felszívódó hatású szerek szállítódása a fürtben gyengébb. Ha eddig mindent elkövetünk a védekezés sikerességéért és elértük a lisztharmattól mentes lombozatot, akkor a fürtjeink is nehezebben fertőződnek. A lisztharmattól mentes területeken használjunk felszívódó hatóanyagot. Itt a kén használata nem szükséges! A fertőzött tőkéken a lombozat óvatos ritkítása mellett a kora reggeli, vagy késő esti órákban permetezzünk ként és hozzá felszívódó hatóanyagot. Ügyeljünk a következő napok erős UV sugárzására, azaz ne levelezzük a hajtásokat túl drasztikusan!

A kevés csapadék és a következő napok szárazsága miatt a szőlő peronoszpóra telepeiről újabb fertőzés nem tud bekövetkezni. A fertőzéshez több órás levélnedvesség, csapadék szükséges. A már kialakult foltok beszáradnak és a fertőzés fokozódása nem várható a következő héten. Azonban más a helyzet, ha július későbbi heteiben csapadékosra fordul az időjárás. Ebben az esetben elsősorban a levelek fertőződnek majd. Megelőzésre, az óvatosság érdekében a következő permetezés alkalmával kontakt hatóanyagot elegendő használnunk.

A tarka szőlőmoly rajzása július első napjaiban felerősödött és elkezdődött a lárvakelés. Ez azt jelenti, hogy a tarka szőlőmoly ellen mihamarabb el kell végezni a rovarölő szeres kezelést!

A szőlő aranyszínű sárgaság veszélyes fitoplazmát terjesztő kabócák ebben az időszakban érik el azt a fejlettséget, amikor veszélyessé, azaz fitoplazmákat terjesztővé válnak. A tarka szőlőmoly elleni kezelést ezért érdemes összekötni a kabócák elleni kezeléssel, azaz célszerű olyan hatóanyagot választani, amely mindkét kártevő ellen hatékony.

A tarka szőlőmoly lárvakelésének első nyomai

 

 

2015.07.02.-én javasolt növényvédelmi technológia, forgalmazó cégenként:

 

 

Syngenta:

szőlő lisztharmat: Topas 100 EC vagy Dynali és/vagy Thiovit Jet (kontakt)

szőlő peronoszpóra: Pergado F vagy Quadris Max

szőlő kabócák: Actara SC vagy Luzindo

tarka szőlőmoly: Affirm, vagy Karate Zeon 5 CS vagy Luzindo

 

Basf:

szőlő lisztharmat: Vivando vagy Collis

szőlő peronoszpóra: Polyram DF, vagy Forum R,

tarka szőlőmoly és szőlő kabócák: Fendona 10 EC

 

Dow AgroSciences:

szőlő lisztharmat: Karathane Star és Rally Q, vagy Systhane Duplo,

szőlő peronoszpóra: Dithane M-45, vagy Dithane DG Neo-Tec (kontakt hatás!)

szőlő kabócák: Reldan 22 EC, vagy Laser

tarka szőlőmoly: Runner 2F vagy Laser

 

DuPont:

szőlő lisztharmat: Talendo Extra

szőlő peronoszpóra: Curzate Super vagy Tanos

tarka szőlőmoly: Coragen 20 SC vagy Avaunt 150 EC, vagy Steward 30 DF

 

Agroterm:

szőlő lisztharmat: Microthiol Special (felszívódó szerrel kiegészítve!)

szőlő peronoszpóra: Miltox Special Extra WP vagy Vondozeb Plus (kontakt hatás)

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945