Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta Növényvédelmi KftBASF Hungária KftDow AgroSciences Hungary Kft, DuPont Magyarország Kft, Agroterm KftDevecseri Agrokémia Kft támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

2015. 06. 17.

Elsődlegesen a Somló nyugati lábánál vált tartóssá a fertőzésekre erősen hajlamosító nedves és párás klíma. A nyárias meleg és az esőzések hatására gyors hajtásnövekedés figyelhető meg és a fürtök elérték a kisbogyós állapotot.

A mélyebb fekvésű területeken, a Somlón, a Ság hegyen és Kissomlyó lábánál is sárgulás, helyenként erős vashiány azaz klorózis tünetei váltak láthatóvá.

Az egészséges tőkék akkor mutatnak ilyen sárguló tüneteket, ha a vas felvétele a talajból akadályozott. Ez a jelenség a májusi átlag feletti csapadék következménye, amikor a szőlő gyökerei a vízzel telített talajból nem tudták felvenni a fontos tápelemet. A vashiány tüneteinek enyhítésére vas tartalmú lombtrágya használata javasolt. A levélsárgulás tünete a későbbiekben tőkepusztulást okozó gombák hatására is kialakulhat, azok kezdeti megnyilvánulásaként. Ezek a tőkék a nyár végére elpusztulhatnak.

Az előrejelző készülékek gyakori figyelmeztetése után megjelent a borvidéken a szőlő peronoszpóra levéltünete! A fonákon látható szürkésfehér telepek spórái levélnedvesség hatására szóródnak és újabb levél, ill. fürtfertőzés alakulhat ki.

Peronoszpóra tünet a levél fonákján

A héten várható csapadékos napok miatt a szőlő peronoszpóra fertőzések felgyorsulhatnak, és a fürtöket vehetik célba. A permetezést 10-12 naponta, felszívódó hatóanyaggal végezzük!

A szőlő lisztharmat fertőzési nyomása különösen a sűrű lombozatú tőkéken erős! A fürtökön belül a kisebb bogyókon támad először a gomba, majd az erősebb, nagyobb bogyót veszi célba. A fürtfertőzés megelőzése könnyebb, mint a kialakult lisztharmat telepek elleni küzdelem! Emiatt a gomba ellen használjunk felszívódó hatóanyagot, lehetőleg 10-12 naponta.

A tarka szőlőmoly második nemzedéke kezdte meg repülését, ellenük nem kell védekezni ezen a héten! A fitoplazmákat terjesztő kabócák ellen, ha eddig nem tettük, akkor még hatékonyan védekezhetünk.

2015.06.17.-én javasolt növényvédelmi technológia, forgalmazó cégenként:

 

Syngenta:

szőlő lisztharmat: Dynali és Thiovit Jet

szőlő peronoszpóra: Ridomil Gold MZ 68 WG vagy Pergado F (szürkerothadás ellen is) vagy Quadris Max

szőlő kabócák: Actara SC vagy Luzindo

 

Basf:

szőlő lisztharmat: Vivando és Kumulus, vagy Collis

szőlő peronoszpóra: Acrobat MZ WG; vagy Forum R, vagy Enervin (a tünetek megjelenése előtt, megelőzésre!)

szőlő kabócák: Fendona 10 EC

 

Dow AgroSciences:

szőlő lisztharmat: Karathane Star és Rally Q, vagy Systhane Duplo,

szőlő peronoszpóra: Dithane M-45, vagy Dithane DG Neo-Tec (kontakt hatás!)

szőlő kabócák: Reldan 22 EC, vagy Laser

 

DuPont:

szőlő lisztharmat: Talendo Extra

szőlő peronoszpóra: Curzate Super vagy Tanos

 

Agroterm:

szőlő lisztharmat: Microthiol Special (felszívódó szerrel kiegészítve!)

szőlő peronoszpóra: Miltox Special Extra WP vagy Vondozeb Plus (kontakt hatás)

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945