Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta Növényvédelmi KftBASF Hungária KftDow AgroSciences Hungary Kft, DuPont Magyarország Kft, Agroterm KftDevecseri Agrokémia Kft támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

2015. 06. 02.

A felmelegedés hatására a leveleken eddig fejlődött szőlő lisztharmat foltokon újabb fertőző anyag képződés lassan és kis sűrűségben következhet be. A fertőzési nyomás gyengülését nem értékelhetjük a lisztharmat veszély csökkenéseként, hiszen a virágzásban a szőlő érzékenysége fokozódik. Az időjárás előrejelzései szerint a fertőzésekre hajlamosító frontok a következő héten érkezhetnek, tehát a szőlő lisztharmat elleni védelemnek ebben az időszakban kell különösen erősnek lennie. Ha a fővirágzás előtt tudunk permetezni, akkor tartósabb védelmet tudunk biztosítani a kötődés időszakára. A kontakt hatású gombaölő szer mellé válasszunk most is felszívódó szert a lisztharmat fertőzés megelőzésére!

Virágzásban a szerválasztás lehetséges szempontja, hogy a szőlő szürkerothadása ebben az időszakban nagyobb valószínűséggel jelenhet meg a virágzaton, ezért ilyenkor érdemes a rothadás elleni hatóanyagot is kijuttatni. A rothadás kialakulásához a sérült fürtkezdemények biztosítják az alkalmas felületet, amelyek a szőlőmolyok kártétele következtében kisebb-nagyobb gyakorisággal megtalálhatóak a borvidéken.

Tarka szőlőmoly kártétele a virágzaton

A szőlő peronoszpóra olajfoltjai a nehezen felmelegedő párás, szélárnyékos területeken jelenhetnek meg. A nyárias időjárás következtében csökken az esélye a tünetek gyakori kialakulásának. A védekezés tervezésekor a felszívódó hatóanyagokat továbbra is részesítsük előnyben!

A tarka szőlőmoly lárvái gyakori kártétellel jelentek meg a Somlón. A lárvák fejlődése és károsítása a virágzás végéig tarthat. Számottevő kártétel várható ott, ahol nem védekezünk ebben az időszakban!

2015.06.02.-án javasolt növényvédelmi technológia, forgalmazó cégenként:

 

Syngenta:

szőlő lisztharmat: Dynali és Thiovit Jet

szőlő peronoszpóra: Ridomil Gold MZ 68 WG vagy Pergado F (szürkerothadás ellen is)

tarka szőlőmoly: Affirm, vagy Karate Zeon 5 CS

 

Basf:

szőlő lisztharmat: Vivando+ Kumulus S, vagy röviddel a virágzás előtt: Collis (szürkerothadás ellen is)

szőlő peronoszpóra: Acrobat MZ WG

tarka szőlőmoly: Fendona 10 EC

 

Dow AgroSciences:

szőlő lisztharmat: Karathane Star és Rally Q, vagy Systhane duplo,

szőlő peronoszpóra: Dithane M-45, vagy Dithane DG Neo-Tec

tarka szőlőmoly: Reldan 40 EC, vagy Runner 2F vagy Laser

 

DuPont:

szőlő lisztharmat: Talendo Extra

szőlő peronoszpóra: Curzate Super

tarka szőlőmoly: Coragen 20 SC vagy Avaunt 150 EC, vagy Steward 30 DF

 

Agroterm:

szőlő lisztharmat: Microthiol Special (kontakt komponensként)

szőlő peronoszpóra: Miltox Special Extra WP vagy Vondozeb Plus

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945