Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-

Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta Növényvédelmi KftBASF Hungária KftDow AgroSciences Hungary Kft, DuPont Magyarország Kft, Agroterm KftDevecseri Agrokémia Kft támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

2015. 05. 27.

 

A hét második felében felmelegedés, száraz idő várható, amikor indokolt lesz a következő permetezést elvégezni. Erre azért is szükség lehet, mert a fürtök megnyúltak, közel állunk a virágzáshoz.

A Nagy-Somlói borvidék előrejelző eszközei gyakori jelzéseket adtak az elmúlt héten a fertőzések valószínű bekövetkezésére. Az esőzések következtében az ’Inhauser’ és a ’Tornai’ állomások a szőlő peronoszpóra fertőzés bekövetkezésére és az első tünetek feltételezhető kialakulására figyelmeztetnek. A levegő hőmérsékletének emelkedésével a tünetek korábban jelenhetnek meg. Ahol eddig még nem történt kezelés, vagy ahol csak kontakt gombaölő szert használtunk, ott a következő permetezési fordulóban javasolt a felszívódó hatóanyag használata.

A virágzás előtt nem csak a peronoszpóra ellen kell alapos védelemmel ellátni a borvidék szőlőit, hanem az érzékeny fajtákon már jelen lévő szőlő lisztharmattal szemben is. Az esők után kialakuló párás, meleg levegő ideális a gomba ugrásszerű fejlődéséhez. Ha még nem látjuk a tüneteket, az nem jelenti azt, hogy nem következett be fertőzés. A kén hatóanyag használata mellett a felszívódó gombaölő szereket most kell kijuttatni annak érdekében, hogy a virágzás és a kötődés során a fürtkezdemények védelme biztos legyen. Permetezés előtt végezzük el a hajtásválogatást, amely a levelek, fürtök számára jobb levegőzöttséget biztosít. Ezzel elkerülhetjük a lisztharmat számára kedvező mikroklíma kialakulását.

Ha az időjárás és körülményeink adottak, akkor a sorközök művelésével, a talaj átforgatásával nem csak a talaj átlevegőztetését, a gyomok irtását érjük el, hanem a borvidéken helyenként felszaporodott mezei pocok járatait is megszüntethetjük.

A tarka szőlőmoly rajzása csökkent, valamint elkezdődött a lárvák kelése. Az első kelő lárvák száma alacsony, de a felmelegedéssel fokozódhat számúk és kártételük.

Ebben az időszakban kell védekezni a tarka szőlőmoly lárvái ellen!

 

2015.05.27.-én javasolt növényvédelmi technológia, forgalmazó cégenként:

 

Syngenta:

szőlő lisztharmat: Topas 100 EC és Thiovit Jet

szőlő peronoszpóra: Ridomil Gold MZ 68 WG

tarka szőlőmoly: Affirm, vagy Karate Zeon 5 CS

 

Basf:

szőlő lisztharmat: Vivando+ Kumulus S

szőlő peronoszpóra: Acrobat MZ WG

 

Dow AgroSciences:

szőlő lisztharmat: Karathane Star és Rally Q, vagy Systhane duplo,

szőlő peronoszpóra: Dithane M-45, vagy Dithane DG Neo-Tec (kontakt komponensként)

tarka szőlőmoly: Reldan 40 EC, vagy Runner 2F vagy Laser

 

DuPont:

szőlő lisztharmat: Talendo Extra

szőlő peronoszpóra: Kocide 2000 (kontakt komponensként), vagy Curzate Super

tarka szőlőmoly: Coragen 20 SC vagy Avaunt 150 EC, vagy Steward 30 DF

 

Agroterm:

szőlő lisztharmat: Microthiol Special (kontakt komponensként)

szőlő peronoszpóra: Miltox Special Extra WP vagy Vondozeb Plus (kontakt komponensként)

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945