Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-

Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta Növényvédelmi KftBASF Hungária KftDow AgroSciences Hungary Kft, DuPont Magyarország Kft, Agroterm KftDevecseri Agrokémia Kft támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

2015. 05. 19.

 

A Nagy-Somlói borvidéken a tavasz folyamán lehullott csapadékmennyiség, a napi átlagos relatív páratartalom és a tartós levélnedvesség tekintetében ismét kijelenthetjük, hogy a borvidék adottságai, ezáltal a szőlő kórokozók fertőzőképessége kisebb-nagyobb eltéréseket mutat más borvidékhez képest.

A szőlő hajtásfejlődése az ilyenkor szokásosnak megfelelő, lassan eljutunk a fürtök megnyúlásának időszakához.

Eddigi tapasztalatok a kártevőkről:

A kártevők közül a rügyeket odvasító bagolylepkék és araszoló hernyó kártételével nem találkoztunk ebben az évben és a szőlő levélatkái is csak elvétve, gyengén károsítanak a leveleken. Ahogy a Somlón megszokott, a tarka szőlőmoly rajzása viszont élénk, nagy számú. A hét második felében érkező kisebb lehűlés nem kedvez számukra, de a lárvák kelését nyomon kell követni. Jelenleg nem tapasztaljuk a hernyó megjelenését, de ezt követően használnunk kell rovarölő szert.

Eddigi tapasztalatok és előrejelzés a kórokozókról:

Ahogy az elmúlt évben tapasztalhattuk, a szőlő lisztharmat és a szőlő peronoszpóra, később pedig a szürkerothadás erős fertőzéseit több ültetvény elszenvedte a borvidéken. A szőlő lisztharmat első tünete az elmúlt év ebben az időszakában könnyen megtalálható volt, ma viszont ebben az időszakban vannak kialakulóban a lisztharmat tünetek! Egy-egy levélen láthatóak azok az apró foltok, amelyek fonáki részén napok kérdése és kialakulnak a lisztharmat telepek. Ezeket a foltokat főként a tavalyi évben erősen fertőzött és érzékeny fajtákon láthatjuk. A várható esők után megülő párás levegőben elhatalmasodhat a fertőzés. Ezért azt javasoljuk, hogy a felszívódó gombaölő szerek használatát el kell kezdeni! A későbbiekben változékony, csapadékos, párás időjárás újabb lisztharmatos évet hozhat magával, ezért legyünk óvatosak és válasszunk felszívódó hatóanyagot!

A szőlő peronoszpóra első tünetei ugyancsak kialakulóban vannak a borvidéken. Ennek megjelenését segítheti a héten érkező csapadék. A változékony és csapadékos évjáratokban az első peronoszpóra tünetek június első napjaiban alakultak ki a Somlón! Erre a megjelenésre és a gomba felszaporodására készülve a peronoszpóra ellen is használhatjuk a felszívódó hatóanyagokat. Ha mégis a kontakt szerek használata mellett döntünk, akkor az esőzések miatt egy héten belül meg kell ismételni a kezelést, a hatás elérése érdekében! Erős szélben ne permetezzünk és ügyeljünk rá, hogy az előírt dózist juttassuk ki a növényállományra!

A hatásos és gazdaságos növényvédelem, így a későbbi sikereink kulcsa a fertőzések megelőzése!

 

2015.05.19.-én javasolt növényvédelmi technológia, forgalmazó cégenként:

 

Syngenta:

szőlő lisztharmat: Topas 100 EC és Thiovit Jet

szőlő peronoszpóra: Ridomil Gold MZ 68 WG

tarka szőlőmoly: Affirm, vagy Karate Zeon 5 CS

 

Basf:

szőlő lisztharmat: Vivando+ Kumulus S

szőlő peronoszpóra: Acrobat MZ WG

 

Dow AgroSciences:

szőlő lisztharmat: Karathane Star és Rally Q, vagy Systhane duplo,

szőlő peronoszpóra: Dithane M-45, vagy Dithane DG Neo-Tec

tarka szőlőmoly: Reldan 40 EC, vagy Runner 2F vagy Laser

 

DuPont:

szőlő lisztharmat: Talendo Extra

szőlő peronoszpóra: Kocide 2000, vagy Curzate Super

tarka szőlőmoly: Coragen 20 SC vagy Avaunt 150 EC, vagy Steward 30 DF

 

Agroterm:

szőlő lisztharmat: Microthiol Special (7 nap permetezési fordulóval)

szőlő peronoszpóra: Miltox Special Extra WP

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945