Májusi bortúra: megnyitja kapuit a Somlói

borvidék

 

Az újjászületését élő Somlói borvidék május első hétvégjén tartja nagyszabású szezonnyitó eseményét 15 neves pincészet részvételével. A Nyitott Pincék rendezvény egész hétvégén bemutatókkal, kóstolókkal, és borászvendégekkel várja a látogatókat. Az egyes helyszínek között ingyenesen igénybe vehető hop on-hop off rendszerben működő Bornibusz közlekedik.

2015. április 29., Somlóvásárhely - Az elmúlt időszak fejlesztéseinek köszönhetően megújult arcát mutató Somlói borvidéket könnyen lehet, hogy hamarosan a borturisták egyik legnépszerűbb célpontjai között fogjuk számon tartani, mivel az idei év igazi fordulópontnak ígérkezik a legkisebb történelmi borvidék életében. A nyár folyamán állandó bemutatókkal, kóstolókkal várják az érdeklődőket a külön-külön is turisztikai célpontnak tekinthető, egyre nagyobb ismertségre, és szakmai elismerésre szert tevő pincészetek.

Bár a borvidék kiemelt eseménye, a júniusi Éjszakai Pincetúra - amikor a somlói borászok egész éjszakára megnyitják pincéjüket, tüzek gyúlnak, és egész éjszaka lehet a kóstolni - még várat magára, előtte több ezer vendéget várnak a vidék gazdái a különböző hétvégi eseményekre.

 

Új célállomás a borturisták térképén 

A Nyitott Pincék rendezvénysorozat új izgalmas színfoltnak ígérkezik a belföldi és külföldi borturisták számára egyaránt. A sorozat első eleme a május első hétvégéjén megrendezett szezonnyitó hosszúhétvége. A több napos eseményen minden egyes kis családi pincészet kínál valamilyen érdekességet, és lehetőség nyílik a borász szakma élvonalába tartozó pincészetek meglátogatására is.

 

Borász a teraszon

A rendezvénysorozattal párhuzamosan a Somlói Borok Boltjának nagy sikerű nyáresti rendezvénysorozata is újra indul május 2-án.A Borász a teraszon című esemény minden második szombaton más-más somlói borász tart tematikus borbemutatót. Az első kóstoló - Old School juhfark címmel - a Somló zászlósboráról, a juhfarkról fog szólni. A rendezvény borászvendége ifj. Szabó Gyula, az egyik legrégebbi pincészettől, amely a juhfark szőlőfajtára specializálódott.

 

 

 

 

 

 

 

Utazott már Bornibusszal?

Az idei év újdonsága a hop on-hop off rendszerben működő ingyenesen igényben vehető Bornibusz. A rendezvény ideje alatt az egyes helyszínek között folyamatosan közlekedő - gyakorlatilag taxiként funkcionáló - traktor vontatású szekér egyszerre 18-20 fő szállítására alkalmas. A pincészetek közötti járat menetrendje letölthető a Somlói Borvidék hivatalos weboldaláról, így már otthon ki lehet választani túránk célállomásait, és meg lehet tervezni a bejárni kívánt útvonalat.

Aki már mást tervezett május első hétvégéjére az sem fog lemaradni semmiről, a Nyitott Pincék rendezvényt következő alkalommal a pünkösdi hosszú hétvégén rendezik meg.

A programról további részletes információkat talál a Somlói Borvidék webodalán és a Facebook oldalunkon.

pdficonSomlói szezonnyitó térkép

A résztvevő pincészetek listája:

1) Fazekas Pince

2) Somlói Vándor Pince

3) Puchinger Ede Pincéje

4) Barcza Bálint

5) Fekete Pince

6) Kolonics Pincészet

7) Marton Pincészet

8) Spiegelberg István

9) Szalai Pince

10) Csordás-Fodor Pincészet

11) Bogdán Pincészet

12) Somló Spirit Pálinkaház

13) Somlói Borok Boltja

14) Barnabás Pince

15) Szabó Pincészet

 

További információ:

Faragó Dániel 

Clue PR

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Mobil: 06306750028

www.cluepr.hu

www.sodagroup.hu

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945