Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta Növényvédelmi KftBASF Hungária KftDow AgroSciences Hungary Kft, DuPont Magyarország Kft, Agroterm KftDevecseri Agrokémia Kft támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

2014. 08. 25.

Az időjárás miatt nem könnyű feladat tervezni a szüret idejét, sem az érés állapota sem a gyakori csapadék miatt.

Könnyű helyzetben van az a gazda, akinek a birtokán a szőlősorok jól átszellőznek, ritka a tőkék lombozata. Ahol ez nem teljesül és tömött fürtű fajták is vannak a területen, ott a szürkerothadás elleni küzdelem még folytatódhat.

25 C° alatt erőteljesebb a bogyók rothadása, mert ilyenkor a szürkerothadást okozó gomba enzimaktivitása intenzívvé válik. Az alacsony, és a szüret előtt álló magasabb cukorfokú bogyók egyaránt gyorsan fertőződhetnek. A nagyobb veszteség elkerüléséért érdemes gyakori fürtvizsgálatot végezni. A még nem fertőzött fürtökön és a kialakult fertőzések ellen a hosszabb hatásidejű rothadás elleni szereket használjuk, ahol a szüretig még több hét van hátra. Ha korai fajtákon jelenik meg a fertőzés, akkor a rövid várakozási idejű szerek közül választhatunk. Óvakodjunk attól, hogy ugyanazt a szert használjuk fel rothadás ellen egymást követően, mert a szürkerothadás gomba ellenállósága a hatóanyaggal szemben gyorsan kialakulhat.

A szüret után a lombhullás előtt, az évjárat erős lisztharmat és peronoszpóra fertőzései miatt az őszi lomb és hajtásfertőtlenítés nagyon hasznos lépés abban, hogy a következő évjárat növényvédelmi problémáit csökkentsük.

Eredményes szüretet, gazdag termést kívánunk!

 

A szürkerothadás ellen javasolt készítmények:

 

Syngenta:

Switch 62,5 WG

Forgalmi kategória: III.

Élelmezés-egészségügyi várakozási ideje: 28 nap

Chorus 50 WG

Forgalmi kategória: III.

Élelmezés-egészségügyi várakozási ideje: 14 nap

 

 

Basf:

Scala

Forgalmi kategória: II.

Élelmezés-egészségügyi várakozási ideje: 28 nap

Rovral Aquaflow:

Forgalmi kategória: I.

Élelmezés-egészségügyi várakozási ideje: 7 nap

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945