Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta Növényvédelmi KftBASF Hungária KftDow AgroSciences Hungary Kft, DuPont Magyarország Kft, Agroterm KftDevecseri Agrokémia Kft támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

2014. 08. 06.

Július végén, augusztus elején 1 hét alatt helyenként 50 mm-t is meghaladó eső esett le a mérőállomások adatai szerint. Az időjárás augusztus első napjaiban szárazabb, de újabb csapadék várható. A levegő páratartalma továbbra is rendkívül magas.

A korai fajták érése folyamatban van, a késői érésűek zsendülnek.

A szőlő lisztharmat járványszintű idei megjelenése és fertőzései után a leveleken sűrűn képződnek a fehér szövedékek ebben az időszakban. Ha a leveleket, vagy a fertőzött fürtöket közelebbről megnézzük, láthatjuk a gömb alakú termőtesteket is, amelyek már az áttelelésért felelős képletek. Ha beérnek, a csapadék szállítja őket a fás részekre. Érett áttelelő képletek már most is vannak, ezért nem halaszthatjuk a lisztharmat elleni kezeléseket, amellyel nagy hatásfokkal a lemosódás előtt pusztíthatjuk el az áttelelő képleteket és a micéliumokat. Ha ezt elhanyagoljuk, akkor azonos feltételek mellett a következő évi járványhelyzettel számolni kell.

A szőlő peronoszpóra már nem csak a hajtások végén látható, hanem az alsó leveleken is képződnek olajfoltok. A tüneteket az alacsonyabban fekvő területeken láthatjuk. A legegyszerűbb, ha a lombozatot 12-14 naponta kontakt réztartalmú hatóanyaggal erősítjük, ahol a levelek minden oldalára juttatni kell a permetléből. Minden évjárat különbözik egymástól, de a Somlón augusztus hónapban a szürkerothadás és a peronoszpóra probléma szinte minden évben jelentkezik.

A szürkerothadás tünetei alig észrevehetőek és alapos fürtvizsgálatok után találhatjuk meg a megerősödött és a fürtökön alig 10-15 % mértékben jelen lévő fertőzéseket, az érzékeny fajtákon. A következő napokban a fertőzés lassú, és állandó terjedésére kell számítani, ha az időjárás nem válik szárazabbá. A fürtzóna ’kitisztítása’, a levelek leszedése után használjunk felszívódó hatóanyagot és belülről támogassuk a fürtöt a rothadással szemben!

 

 

2014.08.06.-án javasolt növényvédelmi technológia, forgalmazó cégenként:

 

Syngenta:

szőlő lisztharmat: Thiovit Jet

szőlő peronoszpóra: Neoram 37,5 WG

szürkerothadás ellen: Switch 62,5 WG vagy Chorus 50 WG

szőlőben élő kabócák ellen: Actara SC

 

Basf:

szőlő lisztharmat: Kumulus S, vagy Cantus (szürkerothadás ellen is)

szőlő peronoszpóra: Copac Fow

szürkerothadás: Scala

 

Dow AgroSciences:

szőlő lisztharmat: Karathane Star

szőlő peronoszpóra: Dithane M-45, vagy Dithane DG Neo-Tec

 

DuPont:

szőlő lisztharmat: Thiovit Jet 

szőlő peronoszpóra: Curzate Super

 

Agroterm:

szőlő lisztharmat: Eurokén 2000 80 WG, vagy Bordóilé+Kén Neo SC (lisztharmat és peronoszpóra ellen)

szőlő peronoszpóra: Miltox Special Extra WP

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945