Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta Növényvédelmi KftBASF Hungária KftDow AgroSciences Hungary Kft, DuPont Magyarország Kft, Agroterm KftDevecseri Agrokémia Kft támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

2014. 07. 30.

A szőlő lisztharmat és a szőlő peronoszpóra levélfertőzései nem számottevőek, de a következő időszakban várható a gyors telepnövekedésük a lombozaton. Ilyenkor már nem koncentrálunk a leveleken megjelenő, esetenként elhatalmasodó kórképekre, pedig az érési folyamat lényeges eleme, hogy a levelek egészségesek legyenek és a tápanyagszállítás akadálytalanul történjen a levelekből. A beteg levelek, vagy az erősen kiritkított fürtzóna kevesebb tápanyagot juttat a fürtökhöz, amely a minőség rovására mehet. A kitelt bogyójú fürtök ilyenkor már nem fertőződnek a lisztharmattal és a peronoszpórával sem, ezért a levelek, hajtások védelme a fő cél. A két kórokozó közül a lisztharmat levélfertőzéseivel kell elsősorban számolni, míg a hajtások végén a peronoszpóra foltjai kisebb gyakorisággal jelenhetnek meg. A két kórokozó ellen kontakt hatóanyagokkal folytatott védelem a fürtöknek nem árthat, ugyanakkor a tőkék lombozatán képződő és már a telelésre készülő képletek elölésével sokat tehetünk a jövő évi fertőzések megelőzésében is.

A szürkerothadás a szőlő rothadásai közül az egyedüli, amelyet láthatunk a borvidéken, bár más országrészekben további kórokozók is veszélyeztetik a fürtöket ebben az időszakban. A gyakori esőzések miatt fennáll az a helyzet, hogy a zsendülés előtt speciális szürkerothadás elleni hatóanyagot kell használnunk, amely csak akkor éri el a hosszú és alapos hatást, ha az felszívódó hatásmódú. Szabadforgalmúan, vagy II. forgalmi kategóriával is kaphatóak azok a készítmények, amelyek tartós és a fürt belsejében is ható készítményként használhatóak. Ha elszalasszuk a lehetőséget és időben nem használunk ilyen gombaölő szert, akkor a szürkerothadás ma is jelen lévő foltjairól berobbanó fertőzések már nehezen lesznek megállíthatóak. Azonban ne feledjük, hogy a csapadékos időjárás esetén az ilyen felszívódó készítmények után is szükség lesz újabb kezelésre a szürkerothadás ellen a szüret előtt, különösen a késői érésű fajtáknál.

Augusztus elején a vonuló atkák (szőlő levélatka és a szőlő gubacsatka) elleni védelemmel megelőzhetjük a következő évben a fakadás után jelentkező esetleges atkakártételt. Emiatt ahol gyakran előfordult erős atkakártétel, ott javasolt az augusztusi kezelésnél az atkaölő szer használata.

 

2014.07.30.-án javasolt növényvédelmi technológia, forgalmazó cégenként:

 

Syngenta:

szőlő lisztharmat: Thiovit Jet

szőlő peronoszpóra: Neoram 37,5 WG

szürkerothadás ellen: Switch 62,5 WG vagy Chorus 50 WG

szőlőben élő kabócák ellen: Actara SC

 

Basf:

szőlő lisztharmat: Kumulus S, vagy erős fertőzés esetén Cantus

szőlő peronoszpóra: Copac Fow

szürkerothadás: Scala (fakórothadás ellen is) vagy Rovral Aquaflow

 

Dow AgroSciences:

szőlő lisztharmat: Karathane Star

szőlő peronoszpóra: Dithane M-45, vagy Dithane DG Neo-Tec

 

DuPont:

szőlő lisztharmat: Thiovit Jet

szőlő peronoszpóra és szürkerothadás ellen: Curzate F

 

Agroterm:

szőlő lisztharmat: Eurokén 2000 80 WG, vagy Bordóilé+Kén Neo SC (lisztharmat és peronoszpóra ellen)

szőlő peronoszpóra: Miltox Special Extra WP

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945