Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta Növényvédelmi KftBASF Hungária KftDow AgroSciences Hungary Kft, DuPont Magyarország Kft, Agroterm KftDevecseri Agrokémia Kft támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

2014. 07. 23.

A szőlő lisztharmattal szemben folytatott küzdelem főként az érzékeny fajtákon bebizonyította, hogy az ideihez hasonló években a rövid permetezési fordulókkal és a fertőzések megelőzésével érhetjük el a legjobb és leggazdaságosabb eredményt és óvhatjuk meg a termést. Július végén az eddig nem fertőződött fürtökön már nem jelenik meg újabb lisztharmat tünet, viszont a levelek ilyenkor fertőződhetnek fokozottan. A fertőzött fürtökön a felszívódó hatóanyaggal való beavatkozás a még beérni képes bogyókon kifizetődő.

A szőlő peronoszpóra fertőzései levélen, fürtökön csak elvétve bukkannak fel, de a fertőzési nyomás nem csökken a későbbiekben sem. Ez azt jelenti, hogy a borvidéken megszokott módon, július végétől a levelek fokozott fertőződéseire számíthatunk.

A lisztharmat és a peronoszpóra miatt károsodó levelek gyengén vesznek részt a bogyók érésének támogatásában, amely a minőség romlását eredményezheti. Az idei termés minőségén kívül hasonlóan fontos, hogy a kórokozók áttelelő képleteinek képződése idején tegyünk meg mindent azok gyérítése érdekében, hogy a járványveszélyes idei évet ne kövesse hasonló. A kontakt hatóanyagokkal védekezhetünk az eddig eredményesen védett területeken a lisztharmat és a peronoszpóra ellen is.

A fürtzáródás egyben a szürkerothadás veszélyes időszak kezdetét is jelenti, amikor a tömött fürtökön a nagyra nőtt lombozat alatt, a sérült bogyókon ugrásszerűen fejlődhet a szürkerothadás. Ebben az időszakban a bogyókat érő bármely sérülés (pl. zivatar, jégeső) kaput nyit a fakórothadásnak is, valamint az időjárás a feketerothadás minden növényi részt megtámadó kórokozójának is megfelelő feltételeket biztosít. A fakórothadást és a fekete rothadás tüneteit még nem tapasztaltuk a borvidéken, de a fertőzés veszélye egyre nő. A szürkerothadás ellen a fürtzóna átszellőzését biztosítsuk és az esős időszakok előtt válasszuk a felszívódó szerek valamelyikét a hosszan tartó védelem érdekében.

 

2014.07.23.-án javasolt növényvédelmi technológia, forgalmazó cégenként:

 

Syngenta:

szőlő lisztharmat: Thiovit Jet és Quadris Max

szőlő peronoszpóra és szürkerothadás ellen (esetlegesen feketerothadás ellen is jó): Quadris Max

szőlőben élő kabócák ellen: Actara SC

szürkerothadás ellen: Switch 62,5 WG vagy Chorus 50 WG

 

Basf:

szőlő lisztharmat: Kumulus S, vagy erős fertőzés esetén Cantus

szőlő peronoszpóra: Forum R vagy Copac Fow

szürkerothadás: Scala (fakórothadás ellen is) vagy Rovral Aquaflow

 

Dow AgroSciences:

szőlő lisztharmat: Karathane Star és Rally Q, vagy Systhane duplo,

szőlő peronoszpóra: Dithane M-45, vagy Dithane DG Neo-Tec, vagy Gett

 

DuPont:

szőlő lisztharmat: Thiovit Jet és Collis

szőlő peronoszpóra és szürkerothadás ellen: Curzate F

 

Agroterm:

szőlő lisztharmat: Eurokén 2000 80 WG, vagy Bordóilé+Kén Neo SC (lisztharmat és peronoszpóra ellen) (rövid permetezési fordulóval, vagy felszívódó szerek kiegészítésére)

szőlő peronoszpóra: Miltox Special Extra WP

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945