Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta Növényvédelmi KftBASF Hungária KftDow AgroSciences Hungary Kft, DuPont Magyarország Kft, Agroterm KftDevecseri Agrokémia Kft támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

2014. 07. 15.

A szőlő lisztharmat telepei július második felében azokon a bogyókon alakulhatnak csak ki, ahol a bogyók fejletlenebbek. A korábban fertőzött bogyók telepeinek fejlődése még egy-két hétig kitart, majd leáll, és a levelek veszik át a szőlő lisztharmatot fenntartó növényi rész szerepét, ahol az áttelelő képletek képződése kezdődik el. Miután a borvidéken erős lisztharmat fertőzésekkel találkozunk, általánosan javasolható, hogy a fejletlen fürtök védelmében a kén és a felszívódó hatóanyag együtt kerüljön felhasználásra a következő permetezéskor. A korai érésű, fürtzáródott fürtöknél is használjuk ezt a kombinációt, majd ezt követően a későbbiekben térhetünk át a kontakt kénre.

Ha a lisztharmat miatt a bogyórepedést és a vele járó szürkerothadást nem tudjuk elkerülni, valamint a csapadékos időjárás miatt törekszünk annak megelőzésére, akkor a fürtzáródáskor a legcélszerűbb a felszívódó szürkerothadás elleni szert felhasználni.

A szőlő lisztharmat lekötötte figyelmünket ebben az évben. Most azonban a szőlő peronoszpóra levél és fürttünetei figyelmeztetnek arra, hogy a borvidéken nem lehet lebecsülni ezt a kórokozót, amely a zsendülés előtt is okozhat gyors kialakulású olajfoltokat, fürtpusztulást. Mivel a fertőzési nyomás erős, ezért nem elég, ha csak a réz hatóanyagot használjuk! Július közepén felszívódó készítmény javasolt a szőlő peronoszpóra ellen, különösen a hegyek lábainál, ahol a tüneti megjelenés gyakori.

Összefoglalóan, közel állunk ahhoz a fejlettségi állapothoz a szőlőben, amikor a fürtök fertőződése kevésbé tud megtörténni. Addig azonban, amíg a lisztharmatra és peronoszpórára vonatkozó fogékonyság a fürtökön egy kicsit is fenn áll, valamint veszélyben vannak a levelek, ne kockáztassunk! Továbbiakban is fontoljuk meg a 10 naponta szükségszerű védekezést, hiszen ebben az évben főként ezen múlhatott és múlhat a permetezések sikere!

 

2014.07.15.-én javasolt növényvédelmi technológia, forgalmazó cégenként:

 

Syngenta:

szőlő lisztharmat: Thiovit Jet és Topas 100 EC vagy Quadris Max

szőlő peronoszpóra és szürkerothadás ellen: Quadris Max vagy Ridomil Gold Plus 42,5 WP

szőlőben élő kabócák ellen: Actara SC

szürkerothadás ellen: Switch 62,5 WG

szőlőmolyok ellen: Affirm, vagy Karate Zeon 5 CS

 

Basf:

szőlő lisztharmat: Kumulus S és Rally Q

szőlő peronoszpóra: Forum R vagy Copac Fow

szürkerothadás: Scala vagy Rovral Aquaflow

 

Dow AgroSciences:

szőlő lisztharmat: Karathane Star és Rally Q, vagy Systhane duplo,

szőlő peronoszpóra: Dithane M-45, vagy Dithane DG Neo-Tec, vagy Gett

tarka szőlőmoly: Reldan 22 EC, vagy Runner 2F

 

DuPont:

szőlő lisztharmat: Thiovit Jet és Collis

szőlő peronoszpóra: Curzate F

tarka szőlőmoly: Coragen

 

Agroterm:

szőlő lisztharmat: Eurokén 2000 80 WG, vagy Bordóilé+Kén Neo SC (lisztharmat és peronoszpóra ellen) (rövid permetezési fordulóval, vagy felszívódó szerek kiegészítésére)

szőlő peronoszpóra: Miltox Special Extra WP

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945