Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta Növényvédelmi KftBASF Hungária KftDow AgroSciences Hungary Kft, DuPont Magyarország Kft, Agroterm KftDevecseri Agrokémia Kft támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

2014. 07. 08.

A szőlő hajtásnövekedése erős, ami a fürtöket gyorsan beborítja, a lomb belsejét lezárja.

A fürtzáródás kezdetén a szőlő lisztharmat gyakori fertőzéseit tapasztalhatjuk. Az eddigiekben sikeresen megvédett területek közül akad olyan, amelyen az elmúlt napokban jelent meg a fürtlisztharmat. Látható, hogy az idei év lisztharmat járványos fertőzési nyomása próbára teszi a legalaposabb szőlőtermelőt is. A fürtön belül több eltérő fejlettségű bogyó eltérően fogékony a lisztharmatra, ezért a fejletlenebb bogyókon gyorsabban telepszik meg a kórokozó. Róluk a fejlettebb bogyók fertőződése már könnyen bekövetkezik a párás és meleg időjárásban.

Még most is a legfontosabb a lombozat ritkítása, zöldmunka időbeni elvégzése, valamint a maximum 10 napos permetezési fordulók tartása. Fontos a szerválasztás, hiszen megelőző hatású szerekkel most nem érünk el sokat a lisztharmattal szembeni harcban, a már fertőzött területeken.

A szőlő peronoszpóra tüneteivel a leveleken csak kevés helyen találkozunk. Azonban ne értékeljük alul ezt a kórokozót! A fürtök legérzékenyebb időszaka a peronoszpórával szemben a virágok kötődésén kívül a borsó nagyságú bogyók időszaka majd az után a fürtzáródás és a zsendülés közötti időszak. Ez utóbbi időben a sporuláló telepeket a fürtön már nem találjuk, viszont a fertőzött bogyó töpped, színeződik. A megelőzés jó eszköze, hogy felszívódó hatóanyaggal belülről védjük a leveleket, fürtöket. A meteorológiai előrejelzések szerint újabb záporok, zivatarok jönnek, amely a fertőzés esélyét tovább növeli. A fogékony fajtákon (pl. Chardonnay, Zöldveltelini, Rizlingszilváni…) és az alacsonyabban fekvő szőlőkben tehát a feszívódó hatóanyagokat válasszuk permetezéskor!

A szürkerothadás fertőzési nyomása alacsony. A heves zivatarok, záporok miatt sérült növényi részeken azonban megjelenhet a rothadás tünete.

A tarka szőlőmoly második nemzedékének rajzása elérte a maximumot. A lárvakelés a napokban várható, ezért a lárvák elleni védekezéssel ne késlekedjünk!

2014.07.08.-án javasolt növényvédelmi technológia, forgalmazó cégenként:

 

Syngenta:

szőlő lisztharmat: Thiovit Jet és Dynali (fekete rothadás ellen is) vagy Topas 100 EC vagy Quadris Max

szőlő peronoszpóra és szürkerothadás ellen: Pergado F, vagy Quadris Max vagy Ridomil Gold Plus 42,5 WP

szőlőben élő kabócák ellen: Actara SC

szőlőmolyok ellen: Affirm, vagy Karate Zeon 5 CS

 

Basf:

szőlő lisztharmat: Collis és Kumulus S

szőlő peronoszpóra: ahol nincs tünet: Enervin vagy tünet előfordulásakor: Forum R

 

Dow AgroSciences:

szőlő lisztharmat: Karathane Star és Rally Q, vagy Systhane duplo,

szőlő peronoszpóra: Dithane M-45, vagy Dithane DG Neo-Tec, vagy Gett

tarka szőlőmoly: Reldan 22 EC, vagy Runner 2F

 

DuPont:

szőlő lisztharmat: Thiovit Jet és Collis

szőlő peronoszpóra: Curzate F

tarka szőlőmoly: Coragen

 

Agroterm:

szőlő lisztharmat: Eurokén 2000 80 WG, vagy Bordóilé+Kén Neo SC (lisztharmat és peronoszpóra ellen) (rövid permetezési fordulóval, vagy felszívódó szerek kiegészítésére)

szőlő peronoszpóra: Miltox Special Extra WP

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945