Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta Növényvédelmi KftBASF Hungária KftDow AgroSciences Hungary Kft, DuPont Magyarország Kft, Agroterm KftDevecseri Agrokémia Kft támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

2014. 07. 01.

A sok csapadék sokáig tartó levélnedvességgel járt, ami miatt a készülékek újabb és újabb szőlő peronoszpóra veszélyt, azaz fertőzést és 4-5 nap múlva a tüneti megjelenést jelzik. Az eddig kialakult tüneteket a kezelések jól megfogták, fürttüneteket nem találtunk. A levélen is ritkán láthatunk frissen megjelenő foltokat, amelyből a fürt könnyen befertőződhetne. Az említettek miatt a szőlő peronoszpóra rövid ideig nehezen veszi fel a harcot, ám újabb levéltünetek megjelenésével számolni kell.

Ezzel ellentétben a szőlő lisztharmatot a fürtökön nem kell keresnünk. Kisebb-nagyobb fürtfertőzés szinte minden területen a borvidéken látható. Helyenként igen erős fertőzést is találhatunk. A lisztharmat micéliumai körbeveszik a bogyó szöveteket, így nem engedik annak növekedését. Ennek következtében felhasad a bogyó és a szürkerothadás spórái útjukra indulhatnak.

20140701 1Felrepedt bogyót már láthatunk, de a szürkerothadás tüneteivel még nem találkoztunk. A fürtök lisztharmat fertőzöttsége általánosságban erős, ezért a hatóanyagokat kombinálni kell annak érdekében, hogy a fürtök még menthető részét megmentsük. A felszínen gyorsan fejlődő micéliumok elölése és a friss fertőzések leállítása a cél. A korábban javasolt fürtzóna lelevelezésével sokat tehetünk az eredmény fokozása érdekében, de a mértékletesség is fontos, hiszen az UV sugárzás, a napperzselés hasonlóan káros.

A szürkerothadás megelőzésének fontos lépése most elvégezhető a kombinált hatású gombaölő szerekkel.

A leveleken kezdődő vas és magnézium hiány tünetei mutatkoznak egy-egy dűlőben. A lombtrágyák használatával kiküszöbölhetjük a fürtkocsány bénulását okozó magnézium hiány súlyos tüneteit.

A tarka szőlőmoly második nemzedékének rajzása az időjárás miatt mérséklődött, de a meleg napokon nagy egyedszám jelenhet meg. A szőlőmolyok elleni kezelést időzítsük július első hetének végére, vagy az azt követő hét elejére.

 

2014.07.01.-én javasolt növényvédelmi technológia, forgalmazó cégenként:

Syngenta:

szőlő lisztharmat: Thiovit Jet és Dynali (fekete rothadás ellen is) vagy Topas 100 EC vagy Quadris Max

szőlő peronoszpóra és szürkerothadás ellen: Pergado F, vagy Quadris Max vagy Ridomil Gold Plus 42,5 WP

szőlőben élő kabócák ellen: Actara SC

szőlőmolyok ellen: Affirm, vagy Karate Zeon 5 CS

 

Basf:

szőlő lisztharmat: Vivando + Kumulus S és Karathane Star kombináció

szőlő peronoszpóra: Forum R vagy ahol nincs tünet: Copac Flow

 

Dow AgroSciences:

szőlő lisztharmat: Karathane Star és Rally Q, vagy Systhane duplo,

szőlő peronoszpóra: Dithane M-45, vagy Dithane DG Neo-Tec, vagy Gett

tarka szőlőmoly: Reldan 22 EC, vagy Runner 2F

 

DuPont:

szőlő lisztharmat: Thiovit Jet és Collis

szőlő peronoszpóra: Curzate F

tarka szőlőmoly: Coragen

 

Agroterm:

szőlő lisztharmat: Eurokén 2000 80 WG, vagy Bordóilé+Kén Neo SC (lisztharmat és peronoszpóra ellen) (rövid permetezési fordulóval, vagy felszívódó szerek kiegészítésére)

szőlő peronoszpóra: Miltox Special Extra WP

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945