Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta Növényvédelmi KftBASF Hungária KftDow AgroSciences Hungary Kft, DuPont Magyarország Kft, Agroterm KftDevecseri Agrokémia Kft támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

2014.06 24. 

Ha értékelni kellene a kórokozókat veszélyességük mértékében, akkor most nem mondhatnánk, hogy a szőlő lisztharmat, vagy a szőlő peronoszpóra fertőzés veszélye nagyobb. Mindkét kórokozó egyformán fertőzhet és a fürtöket megtámadva termésveszteséggel is fenyegethetnek. Könnyen megtalálhatjuk a lisztharmat és a peronoszpóra tüneteit is levélen, és a fürtökön egyaránt.

A szőlő bogyói fajtától függően elérték a borsó nagyságot és gyorsan fejlődnek tovább. A szőlő lisztharmat erős fertőzésveszélye mellett egyre nehezebb a növényvédő szer hatóanyagot a fürtök minden részére eljuttatni. Előfordul olyan tünet, hogy a lisztharmat fehér bevonata nem a bogyón, hanem a bogyót tartó kocsányon jelenik meg és szaporodik fel. Ha a bogyót támadja meg a kórokozó, akkor nem ritka, hogy a fürt belső feléből terjed kifelé a fertőzés. A fürtök számára az említettek miatt a gázosodó és felszívódó hatóanyagok adják a legjobb védelmet.

Erős lisztharmat fertőzés fürtön

A szőlő peronoszpóra levélfoltjai az elmúlt napokban felszaporodtak. A korai fürtfertőzések után újabb bogyófertőzéssel találkozhatunk. Számuk még nem jelentős a fürtökön, de ez esetben is erős fertőzési nyomásról beszélhetünk. A felszívódó és gyógyító hatású gombaölő szerekkel a lombot és a fürtöket is megvédhetjük a szőlő peronoszpóra ellen. A bogyó elszíneződésekor gyógyító hatást már nem tudunk elérni, ezért ennek a tünetnek a kialakulását kell megelőzni.

Szőlő peronoszpóra virágzó foltja levélen

A csapadékos időszak a szőlő fekete rothadás kórokozójának is kedvez, ezért a levélen, hajtáson megjelenhetnek az első tünetek. A levélen jól körülhatárolt foltok a levél erek által határoltak. Erős fertőzés esetén a levelek elszáradását okozhatják. Kombinált hatású szerek a fekete rothadás ellen is védelmet biztosítanak.

Rajzik a tarka szőlőmoly második nemzedéke, a lárvakelés hőmérséklettől függően 1 - 1,5 héten belül várható. A lárvakelésig nem kell védekezni a szőlőmolyok ellen.

2014.06.24.-én javasolt növényvédelmi technológia, forgalmazó cégenként:

Syngenta:

szőlő lisztharmat: Thiovit Jet és Dynali (fekete rothadás ellen is) vagy Topas 100 EC

szőlő peronoszpóra és szürkerothadás ellen: Pergado F, vagy Quadris vagy Ridomil Gold Plus 42,5 WP

szőlőben élő kabócák ellen: Actara SC

 

Basf:

szőlő lisztharmat: Vivando + Systhane Duploés Kumulus S kombináció

szőlő peronoszpóra: Forum R vagy Polyram DF

 

Dow AgroSciences:

szőlő lisztharmat: Karathane Star és Rally Q, vagy Systhane duplo,

szőlő peronoszpóra: Dithane M-45, vagy Dithane DG Neo-Tec, vagy Gett

 

DuPont:

szőlő lisztharmat: Talendo Extra

szőlő peronoszpóra: Curzate Super

 

Agroterm:

szőlő lisztharmat: Eurokén 2000 80 WG, vagy Bordóilé+Kén Neo SC (lisztharmat és peronoszpóra ellen) (rövid permetezési fordulóval, vagy felszívódó szerek kiegészítésére)

szőlő peronoszpóra: Miltox Special Extra WP

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945