Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta Növényvédelmi KftBASF Hungária KftDow AgroSciences Hungary Kft, DuPont Magyarország Kft, Agroterm KftDevecseri Agrokémia Kft támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

2014.06 16. 

A borvidéken a szőlő lisztharmat és a szőlő peronoszpóra egyaránt megtelepedett és a fürtök több helyen lisztharmattal fertőzöttek. A védekezés tervezésében egy tényezőt még kihasználhatunk, nevezetesen, hogy a fürtök a szőlő lisztharmat kezdeti fertőzésének időszakában vannak.

Mielőtt a permetezést elvégezzük, a hosszúra nyúlt hajtásokat érdemes ritkítani, csonkázni, így a permetlé biztosan eljut minden fürthöz és a levegő is jobban átjárja a lombozatot. Ezzel a lisztharmat számára kedvező párás mikroklíma szűnik meg.

A leveleken a borvidék minden oldalán találunk lisztharmat tüneteket, amelyekről a kis bogyók gyorsan fertőződnek. Az agresszív telepfejlődés ellen felszívódó, a hajtások, fürtök minden részébe eljutó, lehetőleg gázosodni is képes szert válasszunk. A biztos hatás érdekében a felületen élő telepek elölésére ként is érdemes a permetlébe kevernünk. Ebben az időszakban biztosan nem elég a kontakt szer kizárólagos használata a hatás eléréséhez!

 

A szőlő peronoszpóra tüneteit a leveleken láthatjuk feltűnően. A száraz időjárás ellenére újabb foltok is kialakultak az elmúlt héten, amely az akár több óráig tartó levélnedvességgel magyarázható – amit a készülékek több ponton mértek a Somlón. Ennek köszönhető, hogy a fürtökön egy-egy ponton, feltűntek a korai bogyófertőzés nyomai, amely a kötődött bogyó gyors elszáradásában mutatkozik meg. Mivel a körülmények a szőlő peronoszpórának is kedveznek, ezért felszívódó hatóanyaggal tudjuk csak megakadályozni a peronoszpóra gyors terjedését, amennyiben a párás meleg idő folytatódik.

Mivel a kórokozók fertőzésének veszélye az előrejelzések szerint nem csökken, ezért 10 naponta szükséges permetezni. Törekedjünk rá, hogy a hatóanyag dózisát juttassuk ki a permetlével a felületre, ugyanakkor a permetlé ne csepegjen a levelekről!

A szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazma vektora, a kabócák ellen megelőző kezelést végezhetünk ebben az időszakban.

2014.06.16.-án javasolt növényvédelmi technológia, forgalmazó cégenként:

 

Syngenta:

szőlő lisztharmat: Dynali

szőlő peronoszpóra és szürkerothadás ellen: Pergado F, vagy Quadris Max

szőlőben élő kabócák ellen: Actara SC

 

Basf:

szőlő lisztharmat: Vivando + Systhane Duplo és Kumulus kombináció

szőlő peronoszpóra: Acrobat MZ WG

 

Dow AgroSciences:

szőlő lisztharmat: Karathane Star és Rally Q, vagy Systhane duplo,

szőlő peronoszpóra: Dithane M-45, vagy Dithane DG Neo-Tec, vagy Gett

 

DuPont:

szőlő lisztharmat: Talendo Extra

szőlő peronoszpóra: Curzate F

 

Agroterm:

szőlő lisztharmat: Eurokén 2000 80 WG, vagy Bordóilé+Kén Neo SC (lisztharmat és peronoszpóra ellen) (rövid permetezési fordulóval, vagy felszívódó szerek kiegészítésére)

szőlő peronoszpóra: Miltox Special Extra WP

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945