Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta Növényvédelmi KftBASF Hungária KftDow AgroSciences Hungary Kft, DuPont Magyarország Kft, Agroterm KftDevecseri Agrokémia Kft támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

2014.06 10. 

 

A csapadékos időszakban a borvidéken a szőlő peronoszpóra fertőző spórái uralkodtak el, és a Somló déli, dél-nyugati, valamint az északi részén találkozhattunk a tünetekkel. A száraz meleg hatására a levél fonákon is jól látható sporuláló (fertőző spórákat szóró) telepek beszürkültek és láthatóan beszáradóban vannak. Ezen a helyzeten csak az esetlegesen érkező záporok változtathatnak. Mivel az előrejelzések szerint erre ritkán számíthatunk, ezért a kontakt vagy a helyileg felszívódó szerek megfelelően védik a szőlőt a peronoszpóra ellen.

A meleg front betörése a szőlő lisztharmat esetében nem ad megnyugvást, hiszen a rejtetten élő telepekből folyamatos a fertőzőanyag termelődése és a kötődés pillanatában vagy a kis bogyón okoz hirtelen erős fertőzést. A tüneteket akkor könnyű megtalálni, ha a lomb belsejében a leveleken, vagy a fürtkezdeményeken keressük.

Mit tehetünk a lisztharmat fennálló erős fertőzési nyomásával szemben?

- A zöldmunka, hajtásritkítás jobb szellőzést tesz lehetővé – ha nagy hajtásokat hagyunk a fülledt levegő a telepek gyors szaporodását idézi elő (a ritkítást az UV sugárzás káros, perzselő hatása miatt, ne vigyük túlzásba)!

- Ha elégedettek vagyunk egy növényvédő szer hatóanyaggal, akkor se használjuk folyamatosan egymás utáni permetezésekkor, mert a lisztharmat gomba ellenállóvá válik vele szemben.

- A már kialakult telepek kezelésére a felszívódó hatóanyag mellé ként is rakjunk a permetléhez (Előzzük meg a perzselést)!

- Ne várjuk meg a permetezéssel a virágzás végét, hiszen virágzásban is lehet permetezni!

- Előzzük meg a bogyók befertőződését, mert az egy hosszú és nem mindig sikeres küzdelem kezdetét jelenti!

- Vegyük számításba, hogy ugyan 32 C° felett leáll a micéliumok élettevékenysége, de a lombozat belsejében alacsonyabb ilyenkor is a hőmérséklet, ott tovább fejlődhet a gomba!

- A kritikus virágzás-bogyókötődés időszaka miatt ne nyújtsuk 10-12 napnál hosszabbra a permetezési fordulót!

Ezek betartása mellett eredményesebbek lehetünk a lisztharmattal szemben.

A tarka szőlőmoly lárváit az elmúlt hetekben alig észlelhettük a borvidéken, védekezni most nem kell ellenük.

2014.06.10.-én javasolt növényvédelmi technológia, forgalmazó cégenként:

 

Syngenta:

szőlő lisztharmat: Dynali

szőlő peronoszpóra és szürkerothadás ellen: Pergado F, vagy Quadris Max

 

Basf:

szőlő lisztharmat: Collis és Kumulus, vagy azt követő sorrendben: Vivando + Systhane Duplo és Kumulus kombináció

szőlő peronoszpóra: Polyram DF vagy gyakori záporok esetén Enervin, vagy Acrobat MZ WG

 

Dow AgroSciences:

szőlő lisztharmat: Karathane Star és Rally Q, vagy Systhane duplo,

szőlő peronoszpóra: Dithane M-45, vagy Dithane DG Neo-Tec, vagy Gett

 

DuPont:

szőlő lisztharmat: Talendo Extra

szőlő peronoszpóra: Curzate F

 

Agroterm:

szőlő lisztharmat: Eurokén 2000 80 WG, vagy Bordóilé+Kén Neo SC (lisztharmat és peronoszpóra ellen) (rövid permetezési fordulóval, vagy felszívódó szerek kiegészítésére)

szőlő peronoszpóra: Miltox Special Extra WP 

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945