Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta Növényvédelmi KftBASF Hungária KftDow AgroSciences Hungary Kft, DuPont Magyarország Kft, Agroterm KftDevecseri Agrokémia Kft támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

2014.06 02. 

Mi a helyzet a kórokozókkal, milyen állapot uralkodik most a virágzás küszöbén?

A szőlő lisztharmat első tüneteinek korai, május közepén észlelt első megjelenése alapján elmondhatjuk, hogy a Nagy-Somlói borvidéken a gomba, alattomos szaporodásba kezdett. A levelek fonákján megjelenő kis számú lisztharmat foltokon nagy mennyiségű konídium képződik, amelyek a másodlagos fertőzést indítják el. Ekkor alig észrevehető a levelek felszínén, vagy a virágbimbón kialakuló fehér bevonat. Mivel jelenleg a hőmérséklet, páratartalom is adott a felszaporodáshoz, ezért a gyorsan növő lombozat belsejében gyorsan fejlődő gócok jelenhetnek meg. Emiatt alapos, a leveleket jól megmozgató permetezésre van szükség.

A szőlő peronoszpóra első olajfoltjainak megjelenése után a borvidéken lehulló csapadék mennyisége csökken és vele egy időben a levelek felületén mérhető levélnedvesség is csökkenést mutat. Emiatt a peronoszpóra olajfoltjai lassan szaporodhatnak, vagy ritkán alakul ki a levelek fonákján a sporangiumtartó gyep. A záporok, zivatarok, ha gyakran követik egymást a következő napokban, akkor a fertőzésveszély emelkedni fog, ellenben az új tünetek megjelenésére, vagy a fürtök fertőződésére kevésbé kell számítanunk. Mivel a virágzás után kötődéskor következik be gyakori fertőzés, ennek figyelembe vételével válasszuk meg a következő permetezéskor a peronoszpóra elleni készítményt.

A tarka szőlőmolyok lárvakelése elhúzódik, de a hatásosság érdekében most kell kijuttatni a lárvák elleni hatóanyagot.

A bór a virágzás időszakában az egyik legfontosabb tápanyaga a szőlőnek is. A megfelelő terméskötődés érdekében használható a virágzás kezdetén, a többféle néven és formában kapható bórt tartalmazó levéltrágya. A levéltrágyák többsége növényvédő szerekkel is jól keverhető, egy menetben kijuttatható, amit azonban a permetezés elején érdemes ellenőrizni és próbát csinálni.

2014.06.02.-én javasolt növényvédelmi technológia, forgalmazó cégenként:

 

Syngenta:

szőlő lisztharmat: Topas 100 EC és Thiovit Jet

szőlő peronoszpóra: Ridomil Gold MZ 68 WG

tarka szőlőmoly: Affirm, vagy Karate Zeon 5 CS

 

Basf:

szőlő lisztharmat: Vivando+ Kumulus S, vagy röviddel a virágzás előtt: Collis

szőlő peronoszpóra: Acrobat MZ WG

 

Dow AgroSciences:

szőlő lisztharmat: Karathane Star és Rally Q, vagy Systhane duplo,

szőlő peronoszpóra: Dithane M-45, vagy Dithane DG Neo-Tec, vagy Gett

tarka szőlőmoly: Reldan 22 EC, vagy Runner 2F

 

DuPont:

szőlő lisztharmat: Talendo Extra

szőlő peronoszpóra: Tanos 50 DF

tarka szőlőmoly: Coragen

 

Agroterm:

szőlő lisztharmat: Eurokén 2000 80 WG, vagy Bordóilé+Kén Neo SC (lisztharmat és peronoszpóra ellen) (rövid permetezési fordulóval, vagy felszívódó szerek kiegészítésére)

szőlő peronoszpóra: Miltox Special Extra WP

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945