Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta Növényvédelmi KftBASF Hungária KftDow AgroSciences Hungary Kft, DuPont Magyarország Kft, Agroterm KftDevecseri Agrokémia Kft támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

2014.05.27. 

A melegedés következtében a szőlő fejlődése felgyorsult és a korai fajták virágzása elkezdődött. Ahol a kezelések időben megtörténtek a megfelelő növényvédő szerrel, ott a küszöbön álló virágzás előtt nem kell kapkodni. Viszont ahol a virágzás előtt még nem védekeztünk felszívódó hatóanyagokkal, ott még az utolsó pillanatban van lehetőség, hogy a szőlőt fertőző kórokozók közül a szőlő lisztharmat és a szőlő peronoszpóra ellen, a fürtök védelme érdekében megelőző védekezést hajtsunk végre.

Ha a szőlő lisztharmat a kötődéskor támadja meg a fürtöket, akkor azokat hatásosan már nem lehet megvédeni. Nagyon fontos, hogy előzzük meg ezeket a fertőzéseket. Az elsődleges tünetek levélen való megjelenése után a Nagy-Somlói borvidéken további, a levélen és a bimbós virágzaton megjelenő telepeket még nem láthatunk, de óvatosnak kell lennünk! A fertőzésre hajlamosító tényezők adottak.

A szőlő peronoszpóra első fertőzésének bekövetkezését május 22.-ére valószínűsítette az előrejelző rendszer. Az inkubációs idő letelte után a Somló hegy déli oldalán, egy-egy levélen megjelentek az első olajfoltok és a fonákon a fehéres bevonat is.  Az elkövetkező napokban a mérések szerint folyamatban lévő inkubációs idők zajlanak, azaz, további tünet megjelenésére is számíthatunk, amelyekből gyorsan ’kirobbanhatnak’ újabb fertőzések! Emiatt a virágzás előtt peronoszpóra ellen is a felszívódó hatóanyagot válasszuk!

A tarka szőlőmoly rajzását követően a lárvák kelése a napokban kezdődött meg. Abban az esetben, ha nagyobb számú lárva kelését és kezdeti kártételét tapasztaljuk, akkor használjuk csak rovarölő szert.  A szőlőmoly lárvák kártétele és a virágzáskori fogékonyság miatt gondolnunk kell arra, hogy a szürkerothadás ellen is megvédjük a fürtöket. Ennek érdekében a legegyszerűbb megoldás, ha virágzásban kombinált hatóanyagot juttatunk ki, amely több kórokozó ellen egyszerre véd.

 

2014.05.27.-én javasolt növényvédelmi technológia, forgalmazó cégenként:

Syngenta:

szőlő lisztharmat: Topas 100 EC és Thiovit Jet

szőlő peronoszpóra: Ridomil Gold MZ 68 WG

tarka szőlőmoly: Affirm, vagy Karate Zeon 5 CS

 

Basf:

szőlő lisztharmat: Vivando+ Kumulus S, vagy röviddel a virágzás előtt: Collis

szőlő peronoszpóra: Acrobat MZ WG

 

Dow AgroSciences:

szőlő lisztharmat: Karathane Star és Rally Q, vagy Systhane duplo,

szőlő peronoszpóra: Dithane M-45, vagy Dithane DG Neo-Tec

tarka szőlőmoly: Reldan 22 EC, vagy Runner 2F

 

DuPont:

szőlő lisztharmat: Talendo Extra

szőlő peronoszpóra: Tanos 50 DF

tarka szőlőmoly: Coragen

 

Agroterm:

szőlő lisztharmat: Eurokén 2000 80 WG, vagy Bordóilé+Kén Neo SC (lisztharmat és peronoszpóra ellen) (rövid permetezési fordulóval, vagy felszívódó szerek kiegészítésére)

szőlő peronoszpóra: Miltox Special Extra WP

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945