Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta Növényvédelmi KftBASF Hungária KftDow AgroSciences Hungary Kft, DuPont Magyarország Kft, Agroterm KftDevecseri Agrokémia Kft támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

2014.05.21. 

Az időjárás következtében erős hajtásnövekedésre számíthatunk, amely jó mikroklímát teremt majd a virágzás előtt álló tőkéken a fertőző gombáknak. A szőlő lisztharmat első fertőzései egy héttel ezelőtt már jelen voltak a levelek fonákján. Mivel a páratartalom a borvidéken az északi oldalak kivételével folyamatosan magas, ez biztosítja a gomba felszaporodásához szükséges feltételeket. A várható gyors hajtásnövekedés miatt a felszívódó szerekkel érhetünk el megnyugtató védelmet, amely az intenzív hajtásnövekedéskor is véd a hajtás minden részén. Virágzás előtt ez különösen fontos, hiszen a szőlő lisztharmat fertőzés legkritikusabb időszaka előtt állunk.Az időjárás következtében erős hajtásnövekedésre számíthatunk, amely jó mikroklímát teremt majd a virágzás előtt álló tőkéken a fertőző gombáknak. 

A csapadékmennyiség májusban elérte és jócskán meghaladta a szőlő peronoszpóra fertőzéséhez szükséges küszöböt. A nappali hőmérséklet alkalmas lehetett az első fertőzés kialakulásához, de az éjszakai hőmérséklet gyakran csökkent 10 C° alá. A hűvös időjárás miatt a tünetek első megjelenése később, a felmelegedéssel, azaz május utolsó hetében várható. Ekkor előfordulhat, hogy a leveleken, súlyos esetben a virágkezdeményeken is megjelenhet a peronoszpóra telepe. Ne várjunk az első tünetek megjelenéséig, használjunk felszívódó hatóanyagot a spórák megtapadása és az olajfoltok kialakulása ellen. Ha mégis a kontakt növényvédő szerre esik a választásunk, akkor rövidítsünk a permetezések között eltelt időn a következő hétre jósolt esők figyelembe vételével. 

A rothadást okozó gombák közül a fekete rothadás fellépése valószínű más borvidékeken. Ez a kórokozó a Nagy-Somlói borvidéken még nem telepedett meg veszélyt okozó mértékben. Ennek ellenére figyeljük a szokatlan levél, hajtás tüneteket - mert az időjárás fokozza a fellépésének valószínűségét.

A tarka szőlőmoly rajzás állapota nehezen felmérhető – a hűvös időjárás, vagy az első nemzedék rajzásának vége miatt csökkent a molyok száma. A védekezést a lárvakelés észlelésekor, kezdetekor végezzük el.

 

2014.05.20-án javasolt növényvédelmi technológia, forgalmazó cégenként:

Syngenta:

szőlő lisztharmat: Topas 100 EC és Thiovit Jet

szőlő peronoszpóra: Ridomil Gold MZ 68 WG

tarka szőlőmoly: Affirm, vagy Karate Zeon 5 CS

 

Basf:

szőlő lisztharmat: Vivando+ Kumulus S

szőlő peronoszpóra: Acrobat MZ WG

 

 

Dow AgroSciences:

szőlő lisztharmat: Karathane Star és Rally Q, vagy Systhane duplo,

szőlő peronoszpóra: Dithane M-45, vagy Dithane DG Neo-Tec

tarka szőlőmoly: Reldan 22 EC, vagy Runner 2F

 

DuPont:

szőlő lisztharmat: Talendo Extra

szőlő peronoszpóra: Kocide 2000, vagy Tanos 50 DF

tarka szőlőmoly: Coragen

 

Agroterm:

szőlő lisztharmat: Eurokén 2000 80 WG, vagy Bordóilé+Kén Neo SC (lisztharmat és peronoszpóra ellen) (7 nap permetezési fordulóval)

szőlő peronoszpóra: Miltox Special Extra WP

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945